Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

33-daags programma

Ongekend Antarctica - Ross Sea | 33 dagen

33-daagse expeditiecruise met internationaal gezelschap, vertrek op 13 januari of 16 februari 2020

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: HET EINDE VAN DE WERELD, HET BEGIN VAN UW REIS (D)

Uw reis begint aan het einde van de wereld: Ushuaia in Argentinië, de meest Zuidelijke stad van de wereld en ook wel 'Fin del Mundo' genoemd.

Tijdens de middag stapt u aan boord van de MV Ortelius en vaart u via het schilderachtige, door ruige bergen omzoomde Beagle Kanaal richting Antarctica.

Dag 2 & 3: DRAKE PASSAGE (O + L + D)

De komende 2 dagen op de Drake Passage kunt u het zeemansleven vanuit het perspectief van vroege poolreizigers meebeleven: een stevige bries, rollende golven en mogelijks een walvis die plotseling opduikt en een ademspuit laat zien.

De Drake Passage bij zwaar weer 's morgens varen wij door het prachtige Lemaire Kanaal

Na de Antarctische Convergentie - Antarctica’s natuurlijke afbakening, die gevormd wordt waar koude noordwaartse oceaanstromingen en warmere sub-antarctische stromingen elkaar ontmoeten - bevinden we ons in de 'Circum-Antarctic Up-welling Zone'.

Niet alleen het zeeleven maar ook het vogelleven verandert: vanaf nu kan u verschillende albatrossoorten en stormvogels spotten, net als Kaapse duiven en Zui-delijke stormvogels. In de buurt van de South Shetland Islands komen de eerste ijsbergen in zicht.

Dag 4: DOOR DE PENDLETON STRAAT (O + L + D)

We bereiken het Antarctisch Schiereiland in de buurt van de Zuidpoolcirkel. Wanneer de ijssituatie het toelaat, varen we door de Pendleton Straat en proberen we op het zuidelijke puntje van het zelden bezochte Renaud Island te landen. Hier is er de mogelijkheid om de eerste Adéliepinguïns te zien maar ook spectaculaire panorama's met ijsbergen in dit surrealistische, door sneeuw en ijs beheerste landschap.

Via de Penola Zeestraat varen we naar de Fish Eilanden In de Bellingshausen Ze eontmoeten we het eerste pakijs

Dag 5-6: VAREND DOOR DE BELLINGSHAUSEN SEA (O + L + D)

Vanuit het schiereiland varen we naar open zee. We zetten koers richting Peter I Island.

Dag 7: EEN ZELDZAME BLIK OP PETER I ISLAND (O + L + D)

Het in het Noors genoemde Peter I Island, is een onbewoond vulkanisch eiland in de Bellingshausen Sea. Het eiland werd in 1821 ontdekt door Fabian von Bellingshausen en vernoemd naar de Russische tsaar Peter I. Het wordt geclaimd door Noorwegen maar als zelfstandig territorium beschouwd.

Het wordt slechts zelden door passagiersschepen bezocht vanwege de afgelegen locatie en de extreme natuurelementen in dit gebied. Als de weersomstandigheden het toelaten zullen we een landing met de helikopter proberen te maken op de vergletsjerde noordzijde van het eiland.

Dag 8-14: UITZICHTEN OVER DE AMUNDSEN SEA (O + L + D)

Deze dagen varen we door de Amundsen Sea, langs en door de buitenste randen van het pakijs, terwijl we profiteren van de westwaartse Antarctische kuststroming. De dikte en hoeveelheid pakijs varieert van jaar tot jaar. Het is nooit hetzelfde en wanneer het aanwezig is zullen we er zeker van profiteren.

Het Ross Ijsplateau, een drijvende massa landijs die aan de voorkant tot wel 30m hoog is Langs de ijsrand laten ook orka's en dwergvinvissen zich opmerken

Het is een ongelofelijk schouwspel en een echte ervaring. Vaak zijn er in de buurt van het pakijs 'loslopende' Keizerspinguïns te zien, grote groepen zeehonden op ijsschotsen maar ook orka’s en dwergvinvissen.

Dag 15-17: HET EPISCHE ROSS IJSPLATEAU (O + L + D)

Ons volgende doel is de Ross Sea. We naderen de Ross Ice Shelf in de Bay of Whales bij Roosevelt Island. Dit ijsplateau - de grootste in de wereld - is een drijvende massa landijs met een wel 30 m hoge ijsrand.

De Bay of Whales - door de Amerikaanse vliegenier Richard Byrd in 1934 vernoemd naar president Franklin D. Roosevelt - maakt deel uit van de Ross Ice Shelf. Vele reusachtige ijsbergen drijven hier rond. De Noorse poolreiziger Amundsen vond hier een doorgang naar het continent, op weg naar de Zuidpool, welke hij uiteindelijk bereikte op 14 december 1911.

Ook de Japanse poolreiziger Nobu Shirase had in 1912 een kamp in dit gebied, bij Kainan Bay. Wanneer de omstandigheden het toelaten zullen we een poging ondernemen om per helikopter op de Ross Ice Shelf te landen. Gedurende dit deel van de reis passeren we ook de internationale datumgrens.

Dag 18-20: HOOGTEPUNTEN VAN HET ROSS IJSPLATEAU (O + L + D)

Langs de Ross Ice Shelf varend is het plan om Ross Island te bezoe-ken. Op dit eiland, met op de achtergrond Mount Erebus, Mount Terror en Mount Byrd, bevinden zich meerdere beroemde plekken die een dramati-sche rol hebben gespeeld in de Britse expedities van de vorige eeuw.
Zoals Cape Royds met de hut van Ernest Shackleton.

We willen ook Cape Evans bezoeken, met de hut van Robert Falcon Scott. Vanuit Hut Point vertrokken Scott en zijn mannen richting de Zuidpool. Als het ijs de toegang tot dit gebied blokkeert maar de weersomstandigheden wel gunstig zijn, kunnen we de helikopter gebruiken om op een of meerdere plaatsen in dit gebied aan land te gaan.

De Scott poolbasis die onder Nieuw-Zeelandse vlag opereert Taylor Valley, één van de 'Dry Valleys' en een plaats op aarde die het dichtst aanleunt bij de condities op Mars

De Nieuw-Zeelandse Scot Base is een mogelijke locatie die wordt bezoekt. Indien mogelijk wordt ook het Amerikaanse Mc Murdo poolstation bezocht.

We verwachten ook met de helikopter een landing in Taylor Valley te maken, één van de Dry Valleys. Nergens anders op aarde lijken de omstandigheden zo op Mars als hier. Daarom gebruikt NASA deze locatie om zijn Marsapparatuur uitgebreid te testen.

Dag 21-22: HET ONVERWOORDBARE INEXPRESSIBLE ISLAND (O + L + D)

Noordwaarts varend langs de westkust van de Ross Sea passeren we de Drygalski Ice Tongue en Terra Nova Bay. Wanneer de ijssituatie gunstig is landen we op Inexpressible Island, een eiland van historische betekenis vanwege de minder bekende 'Northern Party' van Scott’s expeditie. Hier bevindt zich ook een grote kolonie Adéliepinguïns.

Indien de ijscondities de doorgang tot Terra Nova Bay verhinderen, dan varen we verder richting het Noorden, naar het bijzonder beschermde gebied van Cape Hallet, waar een grote kolonie Adéliepinguïns te zien is.

Dag 23: DE BEWONERS VAN CAPE ADARE (O + L + D)

We pogen aan land te gaan bij Cape Adare, de plaats waar voor het eerst mensen op het Antarctische continent overwinterden. De hut waar de Noorse poolreiziger Borchgrevink verbleef in 1899 wordt omringd door de grootste kolonie Adéliepinguïns ter wereld.

Dag 24: VAN DE ROSS SEA NAAR DE ZUIDELIJKE OCEAAN (O + L + D)

We varen door het zee-ijs aan de ingang van de Ross Sea en beginnen aan onze tocht door de Zuidelijke Oceaan. We zetten mogelijk eerst koers naar Scott Island, dit hangt echter af van de weersomstandigheden.

Dag 25: DE WINDERIGE BALLENY ISLANDS (O + L + D)

De geplande route passeert Sturge Island, om zo een indruk te krijgen van dit afgelegen en door de wind gegeselde eiland, waarna we de Zuidpoolcirkel weer passeren.

Dag 26-29: VAREND TUSSEN DE ZEEVOGELS (O + L + D)

We varen weer door de onmetelijke Zuidelijke Oceaan. Zeevogels zijn rijkelijk aanwezig in dit gebied en we hopen op goede zeecondities.

Dag 30: CAMPBELLS RIJKE VOGELLEVEN (O + L + D)

We verwachten een bezoek te brengen aan het 'Sub-Antarctic New ealand Reserve’ en Unesco Werelderfgoed-site Campbell Island, met een weelderige flora.

Ook de fauna op Campbell Island is geweldig: met een grote kolonie Noordelijke koningsalbatrossen op het grootste eiland en broedende Grote-, Campbell-, Grijskop-, Wenkbrauw- en Roetkopalbatrossen op de omliggende eilanden. Er leven ook 3 pinguïnsoorten: de Oostelijke rotspinguïn, de Grote kuifpinguïn en de Geeloogpinguïn.

Macquarie Island is een Tasmaans staatsreservaat De fauna op Macquarie is ronduit fantastisch met kolonies van Koning- en ezelspinguïns

In de 18e eeuw werden de zeehonden op de eilanden door de jacht met uitsterven bedreigd. Maar de populaties zeeolifanten, pelsrobben en zeeleeuwen hebben zich gelukkig weer hersteld.

Dag 31: ENDERBY ISLAND ALBATROSSEN, PINGUÏNS EN AALSCHOLVERS
(O + L + D)

Een ander juweel van de sub-Antarctische eilanden in Nieuw-Zeeland is Enderby Island.

Enderby, dat deel uitmaakt van de Auckland-eilanden, biedt een enorme verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder potentiële waarnemingen van Witkapalbatrossen, Buller’s albatrossen en een aantal andere buissnaveligen.

Op Enderby Island zie je misschien Geeloogpinguïns, Aucklandtaling en misschien zelfs de zeldzame en endemische Aucklandaalscholver.

Dag 32: NOG EENMAAL DE ZUIDELIJKE OCEAAN (O + L + D)

Geniet nog voor een laatste keer van de oneindige einder op deze laatste zeedag, voor we Nieuw-Zeeland bereiken.

Dag 33: HET EINDE: NIEUW-ZEELAND (O)

Aan elk avontuur - hoe mooi ook - komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Bluff, de meest zuidelijke stad van Nieuw-Zeeland, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op gemaakt hebben.

Opmerking

Het programma kan steeds gewijzigd worden, afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden en de mogelijkheid om landingen te doen en dierenleven te spotten. De uiteindelijke reisroute wordt steeds aan boord bepaald door de expeditieleider.

Sterke punten

• Unieke ontdekking van Antarctica

• De Ross Sea en Mc Murdo Station

• Mogelijkheid tot helikoptertours

• Rijke fauna en flora

• U komt op plaatsen die voor andere poolreizigers verborgen blijven

• Cape Royds met de expeditiehut van Ernest Shackleton

 

Reisweg

Ongekend Antactica met de Ross Sea - reisweg
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 30 augustus tot 12 september 2022

Japan - De gracieuze tegenstellingen van Japan AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2021, 18 maart en 1 oktober 2022

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 3 juni 2021

Volga Dream cruise Sint-Petersburg - Moskou AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 15 augustus 2021

Geschiedenis van de Duitse Hanzesteden AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurreis, vertrek op 20 augustus 2021

Stockholm - Schoonheid aan het water AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide citytrip, vertrek op 30 juli 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent