Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

12-daags programma

Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië met Griekenland | 12 dagen

12-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurrreis, van 15 tot 26 juni 2019

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - TIRANA - KRUJA (L + D)

Indirecte vlucht vanuit Brussel naar Tirana.

Rit naar Kruja, gelegen op 600 m boven zeeniveau met een panoramisch zicht. Welkomstlunch in het kasteel van de stad. Stadstour met bezoek aan het historisch museum van de national held Skanderbeg. Hij was de bestrijder van het Ottomaanse Rijk.

Dag 2: KRUJA - SHKODRA - PRIZREN, KOSOVO (O + L + D)

Bezoek aan het kasteel van Shkodra waar we meer leren over de geschiedenis en legendes van de streek. Na een traditionele maaltijd verkennen we het stadscentrum waar we een aantal lokaal bekende kerken en moskeeën bezichtigen. Uit de combinatie kerk en moskee blijkt duidelijk de grote religieuze tolerantie van Albanië.

Transfer naar Prizren (UNESCO) in Kosovo. Dit openluchtmuseum is één van de mooiste steden van het land met heel wat architecturale pareltjes. Prizren staat gekend om zijn prachtige goud- en zilverwerk. Vrije tijd om de stad te verkennen.

Dag 3: PRIZREN - GJAKOVA - DECANI - PRIZREN (O + L + D)

In de ochtend rit naar Peja. Bezoek aan het Orthodoxe klooster van Decani. Het Decani klooster werd gebouwd halverwege de 14e eeuw voor de Servische koning Stefan Decanski en is ook zijn mausoleum. Dit is meteen de grootste middeleeuwse kerk op de Balkan, met een grote collectie fresco's die dateren uit de jaren 1330-1340. Zo zijn er taferelen uit het boek Genesis, uit het Passieverhaal en over Het Laatste Oordeel. In 2006 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de namiddag nemen we deel aan een wijnproeverij alvorens terug te keren naar Prizren.

Dag 4: PRIZREN - PRISTINA - SKOPJE, NOORD-MACEDONIË (O + L + D)

Bezoek aan de Kosovaarse hoofdstad. We lopen oa. langs de klokkentoren en het 'New Born' monument, wat symbool staat voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Tevens bezichtiging van enkele Ottomaanse moskeeën uit 1461. Het oudste gebouw van Pristina, de Carshia moskee (1389) staat hier vlakbij.

Onze dag eindigt met een bezoek aan het etnografisch museum. Hier ontdekken we meer over de tradities van de Kosovaren. Skopje is de geboorteplaats van Moeder Theresa. We maken een geleide stadswandeling.

Dag 5: SKOPJE - TETOVO - MAVROVO - OHRID (O + L + D)

Rit naar Tetovo waar we de stad bezoeken die gelegen is aan de Pena rivier.
We bezichtigen er de Sarena moskee, die ook wel bekend staat als de 'geverfde moskee'. In het Mavrovo National Park bezoeken we het Sint Jovan Bigorski klooster met zijn knekelhuis.

Verder ontdekking van het magische landschap van dit natuurwonder.

Dag 6: OHRID - KALAMBAKA (GRIEKENLAND) (O + L + D)

In de voormiddag bezoek aan Ohrid (UNESCO), gelegen aan het meer van Ohrid. Rondleiding door de stad bekend als het 'Jeruzalem van Noord-Macedonië' omwille van het grote aantal kerken. We ervaren de stad door de eeuwen heen met een bezoek aan de kathedraal van Sint Sophia, de oudste kathedraal van het land. Bezoek aan de kerk van Sint Clement in Plaoshnik en de iconengalerij van de stad. Lunch in een lokaal restaurant in het oude centrum.

Daarna lange rit naar Kalambaka in Griekenland. In Kalambaka zullen we morgen de bekende kloosters van Meteora bezoeken.

Dag 7: KALAMBAKA - IOANINA - GJIROKASTRA(O + L + D)

Op ruim 350 km ten noordwesten van Athene vinden we de bijzondere rotsformaties van Meteora met hun hooggelegen Orthodoxe kloosters. Gebouwd door monniken die wilden ontsnappen aan vervolging van de Turkse bezetters.Op de toppen van Meteora vonden ze de perfecte schuilplaats. Het is een paradijs voor liefhebbers van cultuur en natuur en is sinds 1988 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoewel elk jaar ongeveer 1 miljoen toeristen dit prachtige stukje Griekenland bezoeken, is het voor veel mensen nog onbekend geheim. Het is bijzonder om te bedenken hoe men de kloosters heeft gebouwd in een wereld zonder liften of andere moderne werktuigen. Alles gebeurde handmatig, steen voor steen, waardoor het bouwproces vele jaren in beslag nam. Materialen werden met een speciale takel naar boven gebracht. De monniken zelf gingen via smalle, inklapbare ladders en touwen omhoog en omlaag. Een inspannende methode die ook niet zonder risico was.

Tegenwoordig zijn er trappen en bruggen en dat maakt alles een stuk eenvoudiger en veiliger. Van de 24 originele kloosters zijn er nu nog 7 te bezoeken. Zes ervan worden bewoond door monniken of nonnen. Ieder klooster heeft een kerk met prachtige schilderingen, een aantal herbergen een museum en/of in oude gerestaureerde ruimtes. Zo hebben ze allemaal een eigen aanblik.

Na ons bezoek aan dit wonder zetten we via Ioanina koers richting Gjirokastra waar we dineren en overnachten.

Dag 8: GJIROKASTRA - SARANDA - GJOROKASTRA (O + L + D)

Vandaag bezoek aan Gjirokastra, een andere Unesco-stad in Albanië die bekend staat voor zjin aparte en traditionele architectuur. We nemen uitgebreid de tijd om deze monumentale UNESCO-site te verkennen. Dit is zonder twijfel een van de hoogtepunten van Albanië met een imposante citadel en tal van typische huizen.

Bezoek aan het fort met uitzicht op de stad vanaf de heuvel. Vervolgens ontdekking van de oude stad en bazaar, waar we typische handgemaakte souvenirs kunnen vinden. Van hieruit maken we een uitstap naar Sarande en in het bijzonder de stad Butrint.

Butrint is een klein nationaal park met een oppervlakte van 29 km² maar het heeft een belangrijke archeologische, wetenschappelijke en toeristische waarde. Het Butrint National Park is gedeeltelijk ook een Unesco werelderfgoed.

Butrint was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. In de 4e eeuw voor Christus was het een commercieel en maritiem centrum van de oude wereld. Op de heuvel stond de akropolis, de oude bovenstad. Aan de voet van de akropolis lag een theater met 1.500 zitplaatsen en een tempel gewijd aan Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde.

Bij archeologische opgravingen is er onder meer een vroegchristelijke basiliek, de Leeuwenpoort, een Romeins forum, het theater en een beeldje van een Griekse godin uit de 4e eeuw voor Christus gevonden. Het Butrint National Parkis bosrijk en omvat een belangrijk ecosysteem met het zoetwatermeer Butrint Lake, wetland en het nauwe Vivari-kanaal. Dit kanaal loopt door tot aan de Ionische Zee.

Dag 9: GJIROKASTRA - BERAT (O + L + D)

Berat biedt een prachtige mix van oosterse en westerse culturen en tradities. De eeuwenoude huizen met hun prachtige architectuur is het eerste wat opvalt wanneer we in Berat aankomen.

We brengen een bezoek aan de citadel die uitkijkt over de rivier en de moderne stad, en de oude christelijke wijk aan de overkant van de rivier. De citadel die nog steeds bewoond is, bereiken we via een steile weg. Binnen de citadelmuren kunnen we geruïneerde moskeeën en middeleeuwse orthodoxe kerken bezoeken, allemaal intact en met gerestaureerde fresco's en iconen.

Dag 10: BERAT - APOLLONIA - DURRES - TIRANA (O + L + D)

Transfer naar het Archeologisch park van Apollonia met rondleiding. Apollonia is één van de bekendste archeologische vindplaatsen van Albanië en sinds kort ook een nationaal archeologisch park.

Op deze Griekse nederzetting bezichtigen we oa. het Odeontheater, een Byzantijnse kloostertuin en het Nymphaeum.

Lunch en transfer naar kustplaats Durres.

Sightseeing in deze stad met een bezoek aan het oude Romeinse amfitheater, het 2e grootste van de Balkan.

Transfer naar Tirana voor check-in in het hotel gevolgd door het diner.

Dag 11: TIRANA (O + L + D)

Bezoek aan de Albanese hoofdstad. Deze metropolis is de ideale mix van cultuur, geschiedenis en een grote gastvrijheid tegenover toeristen.

Ontdekking van 'Bunk Art 2'. Dit museum vertelt het verhaal van de slachtoffers van het communisme.

Dag 12: TIRANA - BRUSSEL (O)

Indirecte vlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Ongerepte natuur

• Ontdekking van enkele UNESCO pareltjes

• Combinatie van 3 landen in 1 reis

• De archeologische site van Apollonia

• Het orthodoxe klooster van Sveti Naum

 

Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië

Albanië, Kosovo en Macedonië map
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Mini-expeditie naar Spitsbergen met Dixie Dansercoer AANRADER
2 dagen initiatie in Nieuwpoort + 9 dagen mini-expeditie in Spitsbergen

Antarctica 2020 expeditiecruise AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 4 tot 17 februari 2020

Wintertrip naar Spitsbergen AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide kennismaking, van 17 tot 24 maart 2019

Sint-Petersburg - Moskou cruise - Volga Dream AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 31 juli 2020

Argentinië - Land van grote contrasten AANRADER
17-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, van 8 tot 24 november 2019

Egypte voor culturele fijnproevers AANRADER
11-daagse Nederlandstalig begeleide cruise, diverse afreizen in 2019 en 2020

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons ook op Pinterest - facebook.com/AsteriaExpeditions

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent