Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

5-daags programma

Istanbul - Turkse geuren & kleuren | 5 dagen

5-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurreis, vertrek op 23 mei 2023

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - ISTANBUL (L + D)

Rechtstreekse vlucht naar Istanbul. Rit door de wijk waar de eerste muren van de stad werden gebouwd. Dit is een eerste kennismaking. In de 8ste eeuw v.C. bestond de stad uit niet veel meer dan een acropolis. In de Romeinse tijd was de koloniale stad nog onbelangrijk, maar Septimius Severus liet een tweede muurcomplex bouwen. Hierdoor groeide de oppervlakte van de stad aanzienlijk. Toen Constantijn de Grote de regeringszetel van het Romeinse Rijk verplaatste naar Byzantium (inmiddels tot Constantinopel omgedoopt) liet hij de muren verder uitbreiden.

In de Romeinse tijd was Constantinopel nog onbelangrijk, maar Septimius Severus liet een muurcomplex bouwen De Grand Bazaar, bekend omwille van een wirwar aan 4.000 winkels

Na de lunch en check-in in het hotel, bezoekt u een traditioneel theehuis uit de 16de eeuw dat vroeger een madrasah (theologische school uit de Osmaanse periode) was. Het orientalistische theehuis is een 'hidden gem' in Istanbul. Hier krijgt u de typische Turkse koffie ofwel een Turkse thee in tulpenglazen aangeboden.

Vervolgens verkent u de Grote Bazaar, een wirwar van 4.000 winkels. Sinds de 15de eeuw vormt het een van de drukste plaatsen in de stad waar u terecht kan voor specerijen, sieraden, lederwaren en souvenirs.

Diner en overnachting.

Dag 2: ISTANBUL (O + L + D)

De dag begint met een bezoek aan de Sultan Ahmet-moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee met 6 minaretten. Lange tijd was dit de startplaats voor de pelgrims naar Mekka. De moskee dankt zijn naam aan de blauwe tegeltjes aan de buitenkant. De opdracht voor de bouw werd gegeven door sultan Ahmed I vandaar de officiële naam. Het interieur is versierd met 20.000 tegeltjes in blauw, groen en roodbruin.

De moskee dankt zijn naam aan de blauwe tegeltjes aan de buitenkant De Sultan Ahmet-moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee met 6minaretten

U begeeft zich naar de oude Hippodroom, een belangrijke plaats in de geschiedenis van het Byzantijnse Rijk. Het was een ontmoetingsplek waar gevechten en wagenrennen werden georganiseerd. Bewonder de prachtige obelisk van Theodorus die oorspronkelijk de tempel van Karnak in Egypte sierde.

Het Aya Sophia Museum is het hoogtepunt van de dag. Het is in de 6de eeuw in opdracht van Keizer Justinianus als kerk gebouwd. Eeuwenlang was het de grootste kerk ter wereld. Nadat het Osmaanse Rijk Istanbul (toen nog Constantinopel) veroverde, werd de Aya Sophia in 1453 een moskee. Er werden minaretten gezet en het kruis op de grote koepel werd vervangen door een halve maan. Onder de Turkse leider Atatürk werd de Aya Sophia in 1934 een museum.

Het Aya Sophia Museum is het hoogtepunt van de dag Eeuwenlang was het de grootste kerk ter wereld

Vervolgens bezoek aan de ondergrondse Basilica Cisterne uit de 6de eeuw, als filmdecor gebruikt in de James Bond-film 'From Russia with Love' en ' Inferno' met Tom Hanks. Dit ondergronds waterbekken werd gebouwd onder Constantijn en door Justinianus uitgebreid. Het telt 336 zuilen over 12 rijen verdeeld, is 140m lang en 70m breed.

Na de lunch bezoek aan het Topkapipaleis, ooit de residentie van de sultans die over het uitgestrekt rijk regeerden. Het geeft een idee van het leven in het paleis ten tijde van de Ottomaanse heerschappij. De sultans woonden hier samen met hun harem die bestond uit hun vrouwen, kinderen en personeel.

De ondergrondse Basilica Cisterne uit de 6de eeuw die als filmdecor voor verschillende hollywoodproducties werd gebruikt Het prachtige Topkapipaleis, ooit de residentie van de sultans die over het uitgestrekt rijk regeerden

De appartementen waren de ruimtes waar de familie van de sultan leefde. Die kamers werden door de eeuwen heen steeds vergroot, waardoor het complex verschillende architectonische stijlen van de 16de tot de 19de eeuw vertoont. De appartementen zijn met hoge muren afgesloten van de meer publieke hoven van het paleis. Het gebouw bevat meer dan 300 kamers, negen badhuizen, twee moskeeën, een ziekenhuis, slaapzalen en een wasruimte.

Diner en overnachting.

Dag 3: ISTANBUL (O + L + D)

Vandaag bezoekt u het Grieks-Orthodoxe Patriarchaat dat ook de hoofdzetel van de hele Grieks-Orthodoxe wereld is.

U bezoekt het Archeologisch Museum dat drie delen omvat: een museum met archeologische vondsten, het museum van het Oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen.

Indien de renovatie van het Chora-klooster voltooid is, wordt dit de volgende stop Vervolgens maakt u een boottocht op de Bosphorus

Nadien maakt u een aangename tocht met een privéboot op de Bosphorus.

Na de lunch staat een bezoek aan de Pierre Lotti-heuvel gepland. Van hieruit heeft u een prachtig zicht op de Bosphorus. De Franse schrijver Lotti die hier ruim een eeuw geleden romans schreef over zijn geliefde Constantinopel, had er ook zijn favoriete café.

Vanaf de Pierre Lotti-heuvel heeft u een prachtig zicht op de Bosphorus Geniet van de geuren en kleuren van de overvloed aan oosterse kruiden in de Egyptische bazaar

Vervolgens bezoek aan de 18de eeuwse Egyptische Bazaar op de 'Gouden Hoorn'. Geniet van de geuren en kleuren van de overvloed aan oosterse kruiden. De Gouden Hoorn midden in de stad scheidt het historisch centrum en de nieuwe stad.

Diner en overnachting.

Dag 4: ISTANBUL (O + L + D)

De dag begint met een bezoek aan het oudste treinstation van de stad, Sirkeci. Het station werd op 27 juli 1872 geopend als eindstation van de Oriënt-Express spoorlijn. Nadien rijdt u naar het Aziatisch gedeelte, met een stop aan de Çamlica-heuvel. De heuvel biedt een schitterend uitzicht op de Bosphorus en de Zee van Marmara.

Vanaf de Camlica heuvel heeft u een prachtig zicht op de Bosphorus Het oudste hotel van Turkije, het Pera Palas Hotel, staat bekend voor zijn oudste lift van het bekende merk Schindler

Na Çamlıca gaat u naar Kadiköy voor een wandeling naar een lokale markt. Hier voelt u een authentieke sfeer want er zijn maar weinig toeristen. Na de lunch keert u terug naar het Europees continent voor een bezoek aan een Armeense kerk.

Het oudste hotel van Turkije, het Pera Palace Hotel, staat bekend voor zijn oudste lift van het bekende merk Schindler. Hier overnachtte Agatha Christie ooit. Hier krijg je een luxueuze High Tea geserveerd.

Verzorgd diner en overnachting.

Dag 5: ISTANBUL - BRUSSEL (O)

Bezoek aan het Dolmabahçe-paleis uit de 19de eeuw, in schitterende barok- en rococostijl. In dit paleis leefden de laatste 6 sultans.

Na de middag bezoek aan het museum Istanbul Modern, het museum voor moderne kunst. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Toeristische toppers en verborgen plekjes

• Afwisselende bestemming

• Mix van de Europese en Aziatische cultuur

• Luxueuze High Tea in het historisch Pera Palace hotel

• Aandacht voor couleur locale

• Unieke bedrijvigheid op de Bosphorus

• Verzorgd, centraal gelegen hotel

Istanbul - Turske geuren & kleuren
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Armenië - Unesco-werelderfgoed en prachtige natuur AANRADER
11-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 17 april 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 11 maart & 3 november 2023

Jordanië - Schatkamer van de geschiedenis AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 3 februari, 5 april & 7 november 2023

Namibië & Victoria-falls - Woestijnen & rivieren AANRADER
19-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent