Duurzaam reizen in toeristische landen in Afrika zoals Kenia, Tanzania, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika wint snel aan populariteit, mede door het groeiende besef van de impact van toerisme op de natuur en lokale gemeenschappen.
Kenia | Ecotoerisme pionier
Community-based tourism: Kenia moedigt reizen aan waarbij toeristen verblijven in dorpen van inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Masai en de Samburu, en zo direct bijdragen aan de lokale economie en cultuurbehoud.
Tanzania | Bescherming van natuur en cultuur
Lokale betrokkenheid: Er zijn veel lodges en campings rond parken zoals Ngorongoro en Tarangire die lokaal personeel in dienst hebben en bijdragen aan natuurbehoud. Sommige lodges zijn volledig in handen van lokale gemeenschappen.
Namibië | Innovatief natuurbehoud
Namibië hanteert een hoog-waarde, laag-volume-toeristisch beleid. Dit betekent dat het land bewust streeft naar een lager aantal toeristen, maar wel van toeristen die bereid zijn om meer uit te geven.
Botswana | Exclusief en duurzaam
Anti-stroperij en natuurbehoud: Dankzij duurzaam toerisme heeft Botswana een van de strengste anti-stroperijprogramma’s in Afrika. Veel luxelodges werken samen met natuurbeschermingsorganisaties om dieren in het wild, zoals olifanten en neushoorns, te beschermen.
Zuid-Afrika | Diversiteit in duurzaam toerisme
Strikte milieuwetgeving: Veel van deze landen hebben wetten en regels ingesteld om toeristische activiteiten te reguleren, zoals het beperken van de toegang tot nationale parken of het minimaliseren van het gebruik van plastics.
Certificeringsprogramma’s: Er zijn verschillende certificeringen voor ecovriendelijke lodges en touroperators.
Samenwerking met lokale gemeenschappen: Door toeristen in staat te stellen bij lokale bevolkingsgroepen te verblijven en van hun cultuur te leren, worden de inkomsten eerlijk verdeeld en wordt natuurbehoud gestimuleerd.