Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

9-daags programma

Noorse Kust & fjorden met de Noordkaap - Herfst | 9 dagen

9-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 15 september 2022

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - BERGEN (D)

Vertrek in de loop van voormiddag vanuit Brussel naar Bergen met overstap te Copenhagen of Oslo.

Aankomst in de late namiddag en transfer naar het hotel dat in het gezellige centrum van Bergen gelegen is.

Bergen is de bruisende hoofdstad van het district van de Noorse Fjorden. Hier kunt U langs de oude houten Hanzegebouwenvan Bryggen Wharf wandelen. Vanaf de berg Fløyen heeft u een prachtig zicht op de stad en u hier deze plaats gemakkelijk bereiken met een bergbaantje. De kade van Bryggen is heel pittoresk en niet voor niets door Unesco beschermd en de dagelijkse vismarkt trekt ook altijd veel kijklustigen.

In Bergen wandelt u langs de oude houten Hanzegebouwen in de Bryggen Wharf Troldhaugen, het zomerhuis  van de Noorse componist Edvard Grieg is zeker de moeite waard

Het oude, goed bewaard gebleven, stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken en smalle steegjes, het Hanzemuseum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt, zijn een bezoek meer dan waard. Als u de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stadsberg heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Ook een bezoek aan Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg is de moeite waard.

Diner.

Dag 2: BERGEN - MYRDAL - FLÅM - BERGEN (O+L+D)

Scandinavisch ontbijtbuffet.

Vandaag bezoek u enkele hoogtepunten van Fjord Norway. Met de Bergen Bahn rijdt u met de trein naar Myrdal. Hier neemt u de panoramische trein naar Flåm. De Flåm Bahn is een van de steilste spoorlijnen ter wereld en staat niet voor niets op de lijst van Unesco.

De 'Flåm Bahn' is een van de meeste steile spoorlijnen van de wereld In Flåm wordt ook nog kort het spoorwegmuseum bezocht

Onderweg zal u verstomd staan van de prachtige panorama's, de unieke natuur en de spectaculaire watervallen. In Flåm wordt kort het spoorwegmuseum bezocht. De lunch wordt voorzien in een lokaal restaurant.

Vervolgens gaat u in Flåm aan boord van een lokale veerboot die u naar Gudvangen zal brengen. Onderweg passeert u oa de Aurlandsfjord en de Naerøyfjord die ook op de lijst van Unesco staan. Onderweg zal u kunnen genieten van de adembenemende landschappen rondom u. Via Voss wordt er nadien met de Bergen Bahn teruggereisd naar Bergen waar u in de late namiddag opnieuw zal aankomen.

Diner.

Dag 3: BERGEN (O+L+D)

Scandinavisch ontbijtbuffet.

Stadswandeling waarbij u kennis maakt met alle belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen zoals de vismarkt, de typische huisjes aan de waterrand,...

Lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag neemt u de Fløibahn (funicular) waar u kan genieten van de mooie uitzichten op Bergen en omgeving. U kan met de funicular terug naar beneden of u kan een mooie wandeling heuvelafwaarts maken naar het centrum. Voor wie wil is er ook de mogelijkheid tot shopping.

Wandelliefhebbers kunnen vanaf Fløyen mooie wandelingen maken over de hoogvlakte van Vidden die vanaf hier begint. Er zijn een aantal wandelpaden die u kan volgen en onderweg kan u genieten van de mooie natuur en prachtige uitzichten.

's Avonds wordt u met een transfer naar de Hurtigruten terminal gebracht en gaat u aan boord van een van de schepen van de Hurtigruten vloot. Deze bootreis wordt de mooiste zeereis ter wereld genoemd en brengt u langsheen de mooie kustlijn van Noorwegen, gekend van z'n vele fjorden, prachtige fauna en flora met vooral veel zeevogels, af en toe zeehondenen en heel zeldzaam een walvis. Tijdens de wintermaanden kan u 's nachts vanaf het schip geregeld het noorderlicht waarnemen naarmate u noordelijker vaart.

Het verblijf aan boord van de Hurtigruten is op basis van vol pension.

De MS Finnmarken werd gebouwd in 2002 en is een van de 11 schepen van de Hurtigruten vloot Recentere Hurtigruten schepen zijn voorzien van extra comfort en cruisefaciliteiten

Er bestaat geen betere en aangenamere manier om zich in Noorwegen te verplaatsen dan met de Hurtigruten. Deze bootreis doet dienst als een soort van ferrydienst en meert in verschillende havens langs de Noorse kust en fjorden aan. De unieke zeereis laat u kennismaken met het rijke historische erfgoed van Noorwegen en z'n prachtige fauna en flora.

Het verhaal van de Hurtigruten ontstond in 1893. Door de vishandel was er een dringende nood aan een bevaarbare zeeweg om Zuid en Noord-Noorwegen te verbinden. Er bestonden geen duidelijke en betrouwbare zeekaarten die de schepen veilig langs de rotsen en in de fjorden kon loodsen. De Noorse regering gaf de opdracht en de financiële ondersteuning om een dergelijke route te vinden en zo slaagde Kapitein Richard With met zijn stoomschip Vesterålen er in om in het jaar 1893 een bevaarbare zeeweg in kaart te brengen. Eerst enkel tot in Hammersfest maar weinig later tot in Kirkenes. Deze snelle route, waardoor men zelfs 's nachts kon varen werd Hurtigruten genoemd.

Sinds aanvang deden de schepen dienst als postschip, vrachtschip, passagiersschip, schoolbus en zelf om families uit ver afgelegen gebieden bij elkaar samen te brengen. Tot op heden vervult de Hurtigruten nog altijd deze taak maar in al die jaren is er wel wat veranderd: de passagiersaantallen stegen, het vrachtaandeel werd minder en de schepen werden ook groter en sneller. Momenteel telt de vloot 11 schepen die de kust dagelijks afvaren. De boten hebben verschillende indelingen en capaciteit. De recentere schepen zijn met meer cruisefaciliteiten uitgerust om het stijgend aantal passagiers meer comfort te bieden.

Dinerbuffet aan boord. 's Avonds informatieve bijeenkomst.

Dag 4: FLORØ - MÅLØY - TORVIK - ÅLESUND - MOLDE (O+L+D)

Wanneer u wakker wordt, vaart het schip richting Torvik. Onderweg wordt er een stop gemaakt in de mooie Art Nouveau stad, Ålesund. Het stadje is op 3 eilanden gebouwd, met elkaar verbonden door vele bruggen. Vanaf de heuvel Aksla kunt u genieten van mooie panorama's.

In Ålesund wordt een stadswandeling gemaakt en voor wie wil kan er vervolgens gewandeld worden naar de top van de Aksla heuvel waar u kan genieten van de mooie uitzichten op de stad en de omgeving.

Als leuke extra voor het schip ook nog de Hjørundfjord in. Hierdoor wordt er wel minder lang aangemeerd in Ålesund waardoor maar een korte stadswandeling kan gemaakt worden.

Ålesund, de mooie Art Nouveau stad gebouwd op 3 eilanden met elkaar verbonden door vele bruggen Toen Henri Ibsen Molde bezocht, werd dit dankzij het prachtige uitzicht van de Romsdal Alpen zijn favoriete vakantiebestemming

Daarna gaat de zeereis verder naar Molde. Toen Henri Ibsen deze stad bezocht, werd dit dankzij het prachtige uitzicht van de Romsdal Alpen zijn favoriete vakantiebestemming.

Het schip zal zorgzaam door de Hustadvika, een gordel van eilandjes en riffen, navigeren, vooraleer het in de loop van de avond aanmeert in Kristiansund.

Dag 5: KRISTIANSUND - TRONDHEIM - RØRVIK (O+L+D)

Het schip zal vroeg in de ochtend in het oude Trondheim aankomen. Hier zult u tijd hebben om deze juweel van een stad, Noorwegens eerste hoofdstad, te verkennen.

De eerste verkoop van de goederen van de Vikingen van het nieuwe gevonden land vonden hier plaats rond 1.000 na Christus. Wandel in de charmante straatjes, zit bij de vredige haven of steek de brug over van de oude stad om de gerestaureerde gebouwen in Bakklandet en de gotische kathedraal van Nidaros te zien, waar de nieuwe koningen van het oude Noorwegen ooit hun officiële zegen hebben gekregen.

Wandel in de charmante straatjes van Trondheim, zit bij de vredige haven of steek de brug over van de oude stad De gotische kathedraal van Nidaros, waar de nieuwe koningen van het oude Noorwegen hun officiële zegen kregen

In Trondheim is een korte city tour per bus en bezoekt u ook de Nidaros kathedraal. Na ongeveer 2u brengt de bus u terug naar het schip. Eventueel kan u langer in het centrum van Trondheim blijven en te voet terugwandelen naar het schip.

Trondheim

De Vikingstad Trondheim was de eerste hoofdstad van Noorwegen. Deze oude stad werd gesticht door de Viking Koning Olav Tryggvason in 997.
Voor Noorwegen is Trondheim een grote stad, maar toch wist het de charme en intimiteit van een klein stadje te bewaren. In de stad zijn er vele kleurrijke contrasten te zien: ruïnes van kloosters, indrukwekkende houten gebouwen, kleurrijke kades en een mooie rode brug die dateert uit 1861. De Kristiansten Fortress dateert uit 1600 en waakt over de stad.

De Nidaros Kathedraal werd in 1070 gebouwd op de begraafplaats van Sint-Olav, de patroonheilige van Noorwegen. Voor vele bezoekers is deze gotische kathedraal de mooiste kerk van Noorwegen.

Vanuit Trondheim zal het schip naar Rørvik varen, waar de noordelijke en zuidelijke kustschepen elkaar kruisen. Onderweg passeert u diverse kleinere eilandjes en de vuurtoren van Kjeungskjær.

Dag 6: BRØNNØYSUND - SANDNESSJØEN - NESNA - ØRNES - BODØ - STAMSUND - SVOLVÆR (O+L+D)

Vandaag zult u de Poolcirkel oversteken (66°33'51" Noorderbreedte). Die kunt u natuurlijk niet zien, maar aan bakboordzijde zal een wereldbol op het eiland Vikingen als een oriëntatiepunt dienen.

Er staan u diverse spectaculaire locaties te wachten: eilanden en kliffen met majestueuze rotsformaties, waarbij de oorsprong ervan tot vele legendes behoren.

In Bodø bevindt zich oa het Nordland museum en het luchtvaartmuseum De Lofoten eilanden met hun typischee vissershutten op palen of rorbuer

In Bodø bevindt zich oa. het Nordland museum en luchtvaartmuseum. Hier maakt u een korte stadswandeling met de reisbegeleider naar het centrum en terug.

Na Bodø vaart het schip door de open zee naar de Lofoten eilanden met hun pittoreske vissershujsjes op palen (rorbuer) en verweerde houten rekken met drogende kabeljauw. De Hurtigruten houdt halt in de vissershavens van Stamsund en Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten.

In Svolvær is er kort tijd om van boord te gaan en wat vissershuisjes te bekijken.

In de avond vaart u door het smalle Raftsund Strait, terwijl het schip de dreigende klippen van de Trollfjord passeert. Bij goed en rustig weer, kan de kapitein beslissen om kort in de Trollfjord te navigeren.

Dag 7: STOKMARKNES - SORTLAND - RISØYHAMN - HARSTAD - FINNSNES - TROMSØ - SKJERVØY (O+L+D)

's Morgens passeert u de middeleeuwse kerk van Trondenes vooraleer het schip in Harstad aanmeert. Harstad is de grootste stad van de Vesterålen. Hier is de visserij nog steeds heel belangrijk. Nadien vaart u de Vågsfjord en het eiland Senja voorbij op weg naar Tromsø.

De geschiedenis van Tromsø gaat terug tot voor de Middeleeuwen. De stad was vroeger vooral gekend als vissershaven en handelspost door zijn beschermde ligging. Het is een fascinerende stad, gekend voor zijn Arctische kathedraal maar ook voor zijn interessante galerijen en musea zoals het Polar Museum, het Polaria Museum en het Kunstmuseum. Verder vindt u er ook nog tal van shoppingmogelijkheden, levendige cafeetjes en nog veel meer.

Nadien vaart u de Vågsfjord en het eiland Senja voorbij op weg naar Tromsø De haven van Tromsø ligt voor de boeg

In Tromsø maakt u een stadswandeling langs de kade en het oude centrum. U maakt er ook een korte city tour per bus en bezoekt er kort de Arctische kathedraal en het Polar Museum.

Tromsø

Als grootste stad boven de poolcirkel kent Tromsø een rije geschiedenis. Zo is de stad gekend voor de jacht op walrussen en ijsberen in Svalbard en Oost-Groenland. Eeuwenlang moesten de mensen hier strijd leveren tegen de barre omstandigheden van de Arctische wereld. Door deze levenswijsheid en -ervaring is hier dan ook een belangrijk onderzoeks –en onderwijscentrum aanwezig. De bekende Arctische Kathedraal is een architectonisch meesterwerk en icoon van de stad. De kathedraal werd gebouwd in 1965. De bouwstijl is geïnspireerd op de natuurlijke omgeving en het traditionele geloof van het noordelijke deel van Noorwegen en bevat een fantastische glasmozaïek die de grootste van Europa is.

Dag 8: ØKSFJORD - HAMMERFEST - HAVØYSUND - HONNINGSVÅG - KJØLLEFJORD - MEHAMN - BERLEVÅG (O+L+D)

Vroeg in de ochtend komt u in Hammerfest aan, Europa's noordelijkste stad. Vanaf hier is het nog slechts 2100km tot de Noordpool. Het schip meert hier kort aan en de vroege vogels hebben de mogelijkheid om met de begeleider een korte wandeling te maken in de straten van Hammersfest.

Via een korte stop in Honningsvåg en Havøsund komt de Hurtigruten terug aan in Hammerfest, de meest noordelijke stad De haven van Tromsø ligt voor de boeg

In een van de meest Noordelijke stadjes van Noorwegen, Honningsvåg legt de Hurtigruten enkele uren aan. Hierdoor is er voldoende tijd om een inbegrepen geleid bezoek te maken naar Noordkaap, het meest noordelijke punt van Europa vanwaar u weidse uitzichten hebt op de Arctische Oceaan. Hier bevindt zich ook een bezoekerscentrum met videopresentaties en een postkantoor. Op weg naar of van de Noordkaap zal u kennis kunnen maken met typische Arctische landschappen. Indien er na de excursie nog voldoende tijd over is, kunt U in de zomermaanden nog snel een ice cocktail gaan drinken in de Arctic Icebar vlakbij de haven.

De Noordkaap

Vandaag steekt u de 71e parallel over, iets wat slechts weinigen kunnen zeggen, en geniet u van het prachtige arctische landschappen op weg naar de Noordkaap, het meest noordelijke punt op het Europese continent. Het plateau is gelegen in de regio Finnmark, de meest noordelijke regio van Noorwegen waar nog veel Sámi leven. Hier overlappen de Russische en Finse cultuur elkaar. In de zomer is het mogelijk om kuddes van grazende rendieren en samitenten te zien, terwijl in de winter de bus vaak achter een sneeuwruimer moet rijden om deze wereldbekende klif te bereiken.

Het plateau van de Noordkaap plateau stijgt vertikaal meer dan 305m op vanuit de koude Arctische Oceaan. Hier bevindt zich ook een bezoekerscentrum met videopresentaties en een postkantoor waar u een kaartje kan versturen met een originele poststempel. Vanaf de symbolische wereldbol kunt u genieten van weidse uitzichten op de Arctische Oceaan en slechts weinigen kunnen zeggen dat ze op het uiteinde van Europa gestaan hebben.

Vervolgens wordt de boottocht verder gezet in oostelijke richting naar de mooie vissersdorpjes van Kjøllefjord, Mehamn en Berlevåg. Kjøllefjord is een oude handelspost en vissershaven waar u oa de stenen Sami kerk kan bewonderen bij het binnenvaren van de haven. De volgende halte is Mehamn, ook weer zo'n een typisch vissersdorpje waar kort aangemeerd wordt. In Kjøllefjord kunt U in de wintermaanden facultatief een sneeuwscootersafari reserveren waar U in Mehamn terug aan boord gaat.

Dag 9 BÅTSFJORD - VARDØ - VADSØ - KIRKENES - OSLO (O)

Kort na het ontbijt komt u aan in Kirkenes. Het dorpje met 4.000 inwoners is vooral gekend om zijn ligging vlakbij de Russische grens en de Barentszee. U bent hier slechts enkele minuten van de Russische grens verwijderd.

In Kirkenes gaat u van boord en wordt met een transfer naar de luchthaven van Kirkenes gebracht voor de terugvlucht naar Brussel met overstap te Oslo.

Opmerking

U kan op individuele basis dit programma verlengen in Oslo.
Prijzen en mogelijkheden zijn te verkrijgen op eenvoudige aanvraag.

Sterke punten

• Complete natuur- en cultuurreis

• Panoramische treinrit naar Flåm

• Boottocht in de Aurlandsfjord en Naerøyfjord (Unesco)

• Ontdekken van Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodø, Svolvær, Tromsø, Hammersfest en de Noordkaap

• Noordwaartse zeereis van Bergen naar Kirkenes met de Hurtigruten, de mooiste zeereis ter wereld (gratis wifi en koffie/thee aan boord)

• Extra navigatie in de indrukwekkende Hjørundfjord

• Mogelijkheid om extra (actieve) excursies bij te boeken aan boord van de Hurtigruten (facultatief)

• Programma op basis van vol pension, tafelwater inbegrepen

• Reserveer voor 20/10 en ontvang
€ 150,00 vroegboekkorting per persoon

 

9-daagse groepsreis Noorwegen


Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Armenië - Unesco-werelderfgoed en prachtige natuur AANRADER
11-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 17 april 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 11 maart & 3 november 2023

Jordanië - Schatkamer van de geschiedenis AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 3 februari, 5 april & 7 november 2023

Namibië & Victoria-falls - Woestijnen & rivieren AANRADER
19-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent