Reizen naar de adembenemende Arctische of Antarctische regio’s zijn voor velen een droom die uitkomt. Onze avontuurlijke expeditiecruises bieden een unieke kans om afgelegen wildernissen, imposante ijslandschappen en wildlife zoals pinguïns, ijsberen en walvissen te observeren. Maar zo’n expeditiecruise roept ook vragen op: hoe koud zal het zijn? Word ik zeeziek? Welke dieren krijg je te zien? Hoe zit het met de veiligheid aan boord van het schip?
In deze veelgestelde vragen vind je antwoorden op praktische zaken, reisbenodigdheden en alles wat je moet weten om je poolavontuur onvergetelijk én veilig te maken. Of je nu droomt van een tocht door het ruige Arctische gebied of een expeditie naar het afgelegen Antarctica, we helpen je graag op weg!
Een poolexpeditiecruise is een cruise naar de poolgebieden (Noordpool of Antarctica) waarbij je onder begeleiding van experts, de ongerepte natuur en unieke fauna van deze afgelegen regio’s verkent. In tegenstelling tot een klassieke cruise ligt de nadruk op beleving, wetenschappelijk inzicht, en natuurbehoud. Voor onze cruises gebruiken we bewust kleinere expeditieschepen (<200 passagiers) om de beleving voor passagiers te maximaliseren.
Het aantal mensen dat tegelijkertijd aan land mag in Antarctica is beperkt tot 100 personen. Antarctica is een beschermde omgeving volgens het Antarctisch Verdrag en de Protocol van Madrid, die strikte regels opleggen om de natuur en het ecosysteem te behouden. De limiet van 100 zorgt ervoor dat de ecologische gevolgen worden beperkt. Speciaal voor onze eigen expeditiereizen naar Antarctica en South Georgia huren we kleine expeditieschepen voor maximaal 100 passagiers. Kleinere schepen bieden een authentiekere en intensere ervaring. Zo kan iedereen gelijktijdig deelnemen aan excursies. Voor grotere schepen zijn smalle passages zoals het Lemaire Kanaal niet toegankelijk. Bovendien zijn ze minder flexibel, een ander nadeel bij snel veranderende weersomstandigheden. Cruiseschepen met meer dan 500 passagiers mogen volgens de IAATO-regels niet eens aan land, waardoor reizigers het continent alleen vanaf het schip kunnen bewonderen.
De meeste poolreizen vinden plaats tijdens de zomermaanden in de regio die je bezoekt: van juni tot augustus voor reizen naar het Noordpoolgebied en november tot maart voor cruises naar Antarctica. Dit zijn de periodes met mildere temperaturen en langere dagen.
Het voorbereiden van onze eigen expeditiecruise vraagt tijd. Soms duurt het meerdere jaren voor we een beschikken over een geschikt expeditieschip, een eigen reisroute, de nodige hotels, transfer en aansluitende vluchten. Hierdoor worden niet alle bestemmingen jaarlijks aangeboden. Aarzel niet en wacht niet langer. Hoe sneller je bovendien boekt, hoe meer keuze je hebt uit de verschillende kajuittypes.
Dit soort expeditiereizen raden we niet aan met kinderen. Sommige bestemmingen zijn wel geschikt voor gezinnen met tieners, maar jonge kinderen zijn zeldzaam aan boord. Jonge kinderen kunnen moeite hebben met ruwe zee en de beperkte activiteiten aan boord.
Dit varieert per bestemming. Tijdens een reis naar Antarctica kan je pinguïns, zeehonden, walvissen en gletsjers zien. Op een Noordpoolexpeditie (Arctisch gebied) mag je ijsberen, walrussen, orka’s en noordelijke vogelsoorten verwachten. Er is ook kans op noorderlicht in het noordpoolgebied.
De seizoenen op Antarctica zijn omgekeerd dan in België: januari is de warmste zomermaand, juni tot augustus de koudste maanden. Het Antarctisch Schiereiland en de noordwestkust bezoek je altijd tijdens de Antarctische zomer, met temperaturen van –5°C tot +5°C. Temperaturen die vergelijkbaar zijn met wintersport.
In de zomermaanden is het in Noordoost-Groenland gemiddeld 6°C. Het weer is meestal zonnig met weinig neerslag. Door de lage luchtvochtigheid voelt het minder koud aan.
Aan boord van het schip is het altijd aangenaam warm.
Kortweg: ja! Onze expeditiecruises vereisen een goede gezondheid. Je reist naar afgelegen gebieden zonder uitgebreide medische zorg. Bij ernstige gezondheidsproblemen of beperkte mobiliteit is dit soort reizen niet geschikt. Overleg bij twijfel met je arts of contacteer ons.
Neen, een gemiddelde conditie is voldoende. We bieden vrijwel dagelijks landingen en excursies aan, maar deze zijn fysiek niet al te zwaar. Soms is er de optie voor een sportieve trekking met hoogtemeters of een lichte wandeling. Je beslist zelf of je deelneemt. Je kunt een uitstap overslaan en genieten van de rust op het schip. Bij landingen kun je dicht bij de waterlijn blijven of deelnemen aan korte of langere wandelingen. Tijdens zodiaccruises word je geholpen bij het in- en uitstappen. Op het schip zijn er verschillende dekken, dus trappen doe je meermaals per dag.
Dit hangt af van je gevoeligheid voor zeeziekte en de weersomstandigheden. Ervaring leert ons dat de meeste mensen last ondervinden. Soms kan de zee ruw zijn, vooral tijdens de oversteek van de Drake Passage op weg naar Antarctica. In de wateren rond het Antarctisch Schiereiland is de zee heel wat kalmer. Zeeziektepillen en andere remedies zijn meestal beschikbaar. Raadpleeg je dokter of apotheek voor advies. Zorg er ook voor dat je goed uitgerust vertrekt op reis.
De standaardvoertaal aan boord is Engels. Dit heeft vooral te maken met veiligheid en éénduidige communicatie. De bemanning telt uiteenlopende nationaliteiten. Het is dus belangrijk dat iedereen eenzelfde taal spreekt en verstaat. Onze eigen staffleden staan je steeds te woord in het Nederlands.
Afhankelijk van de expeditie zijn er excursies aan land, zodiaccruises, kajakken, wandelingen tot zelfs kamperen op het ijs. Aan boord zijn er lezingen over de poolgebieden, het rijke dierenleven, het ecologisch aspect of de ontdekking ervan. Soms wordt er ook een film of documentaire vertoond. In de bibliotheek vind je heel wat lectuur over deze thema’s.
De groepsgrootte varieert, maar bij de meeste poolexpedities worden de deelnemers opgesplitst in kleinere groepjes om de natuur zo min mogelijk te verstoren en een meer intieme beleving te bieden. Vaak zijn er meerdere gidsen om kleinere groepen te begeleiden. Tijdens onze eigen charterreizen waarbij we een volledig schip afhuren, kiezen we bewust voor kleine expeditieschepen met een capaciteit van 85-100 passagiers.
De Belgische pooltraditie heeft zijn oorsprong in de legendarische Belgica-expeditie naar Antarctica aan het einde van de 19e eeuw. In 1897 leidde de Gerlache met zijn schip Belgica de eerste overwintering op het Antarctische continent, wat een belangrijke mijlpaal in de poolgeschiedenis was. De expeditie legde de basis voor de Belgische betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden. Later, in de 20e eeuw, zou België zijn pooltraditie verder uitbouwen, met de oprichting van de Prinses Elisabethbasis in 2009, een wetenschappelijk onderzoeksstation op Antarctica. Deze traditie vormt een blijvende link tussen België en Antarctica, geworteld in avontuur, wetenschap en internationale samenwerking. Tijdens onze reizen naar Antarctica blikken we met trots terug op dit stukje Belgisch stukje poolgeschiedenis.
Voor onze poolexpeditiecruises gebruiken we speciaal ontworpen cruiseschepen die veilig door ijs kunnen varen. IJsversterkte expeditieschepen zoals de MV Sea Spirit, MV Magellan Explorer of MV Hondius zijn heel wat kleiner dan klassieke cruiseschepen. Zo kan je dichter bij de natuur komen en is er meer flexibiliteit in afgelegen gebieden. Aan boord zijn er ook steeds een aantal zodiacs voor activiteiten aan land.
Het in- en uitstappen verloopt vlot en veilig. Ook als je nog nooit met een zodiac gevaren hebt. Tijdens een natte landing verlaat je de zodiac op het strand of in ondiep water. Waterdichte laarzen en een waterbestendige broek zijn hierbij onmisbaar. Laarzen krijg je in bruikleen aan boord. De bemanning en stafleden staan steeds tot je dienst en helpen je een handje bij het instappen en uitstappen.
Expeditiecruises zijn veilig en worden uitgevoerd met ervaren gidsen en bemanningsleden. Ook de kapitein dient over bijkomende kwalificaties te beschikken om te varen in Arctische omstandigheden. Alle cruiseschepen zijn voorzien van een ijsversterkte romp en uitgerust met moderne navigatiesystemen en veiligheidstechnologie om door ijzige wateren te varen. Veiligheidsinstructies en regels zijn altijd aanwezig en worden strikt opgevolgd door de bemanning en de passagiers.
Alle expeditieschepen hebben een kleine ziekenboeg en een dokter aan boord. De faciliteiten zijn beperkt vergeleken met een regulier ziekenhuis. Voor ernstige of levensbedreigende medische situaties is het mogelijk om te worden geëvacueerd, maar dit kan afhankelijk zijn van weersomstandigheden en kan erg duur zijn.
Het weer in de poolgebieden is onvoorspelbaar en kan snel veranderen. Je kan soms vier seizoenen in één dag ervaren: van sneeuw en kou tot zonnige, warme momenten. Kleed je in laagjes voor optimale warmte en comfort, met een water- en winddichte buitenlaag.
Tijdens een expeditiecruise is er weinig protocol. Kleed je comfortabel en informeel. Aan boord is het aangenaam warm, dus lichte kleding is voldoende. Draag comfortabele schoenen aan boord. Tijdens excursies aan land en in de zodiac gebruik je de rubberlaarzen die je aan boord in bruikleen krijgt.
Ja, er is een wasdienst aan boord. Je vindt een prijslijst en linnenzak in je kajuit. Vul de lijst in en leg de zak met was op je bed. De kajuitsteward(ess) haalt deze op en bezorgt de was binnen 24 uur terug. Droogkuis is niet beschikbaar.
De meeste expeditieschepen hanteren strikte regels om de natuur te beschermen, zoals geen sporen achterlaten, geen dieren verstoren en afval te recycleren. Organisaties als IAATO (voor Antarctica) en AECO (voor het noordpoolgebied) zetten richtlijnen uit om de impact op het milieu te minimaliseren. Ook Asteria Expeditions neemt in deze haar verantwoordelijkheid. zo zijn wij lid van deze organisaties.