Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

12-daags programma

Op ontdekking in het land van de Sámi | 12 dagen

12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 20 juli 2022

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - LULEÅ (D)

Vlucht van Brussel naar Luleå met overstap te Stockholm. Aankomst in de loop van de namiddag.

Bij aankomst maakt u meteen kennis met een typisch Zweedse traditie: de 'fika' of de Zweedse koffiebreak. Deze pauze omvat zo veel meer dan een koffietje drinken met een koekje erbij. Het is een moment om even tijd vrij te maken om bij te praten met vrienden, collega's of familie. Het gebruik zit zo ingebakken in de Zweedse cultuur dat veel bedrijven een 'fika' voorzien voor hun werknemers omdat dit de creativiteit en de productiviteit verhoogt. Een 'fika' kan zowel in een koffiehuis of in het park op een zonnige dag gehouden worden.

Gammelstad, een van de 14 plaatsen in Zweden die opgenomen zijn in de Unesco werelderfgoedlijstDe kerk van Gammelstad stamt uit de 14de eeuw en is uit steen opgebouwd

Hierna brengt u een bezoek aan Gammelstad, Unesco werelderfgoed. Gammelstad is een kerkdorp dat ontstond in de 14de eeuw met een grote culturele en historische waarde voor Luleå en de rest van Zweden. Tijdens een rondleiding komt u alles te weten over de geschiedenis, de lokale geografie en belang voor de ontwikkeling van deze regio en Noord-Zweden.

Diner.

Overnachting in het centrum van Luleå. 's Avonds kan u het gezellige centrum ontdekken of genieten langs de waterrand.

Dag 2: LULEÅ - ROVANIEMI (O + L + D)

Na het ontbijt zet u uw reis verder naar Rovaniemi, hoofdplaats van Fins Lapland op de Noordpoolcirkel gelegen. Hier verblijft u in het Arctic Light Hotel, het beste boetiekhotel van Noord-Europa. Laat u er verrassen door de heerlijke keuken.

In Rovaniemi verblijft u in het Arctic Light Hotel, het beste boetiekhotel van Noord-Europa Wie graag meer weten over de Sámi en hun cultuur, moet beslist het Arktikum Museum bezoeken

Bezoek in de namiddag aan het Arktikum Museum. Wie graag meer weten over de Sámi en hun cultuur, moet beslist dit museum bezoeken. Er is een tentoonstelling over het noorderlicht. Kortom, de ideale introductie tot Lapland en Noord-Scandinavië.

Dag 3: ROVANIEMI - RANUA - MUONIO (O + L + D)

Uitgebreid ontbijfbuffet, gevolgd door check-out.

Bezoek aan het Ranua Wildlife Park. Tijdens een rondleiding maakt u kennis met dieren die in Lapland leven maar die u nooit of zelden zal te zien krijgen. Zo kan u de eland, wolf, lynx, veelvraat en diverse vogelsoorten observeren. U vindt er ook Arctische dieren zoals de ijsbeer, de mascotte van het park.

Lunch.

Op 1u rijden van Rovaniemi wordt er halt gehouden bij het Ranua Wildlife Park Net buiten Rovaniemi bezoekt u het op de Noordpoolcirkel gelegen Santa Claus Village

Kort bezoek in de namiddag aan het Santa Claus Village, gelegen op de Noordpoolcirkel. Dit is de officiële woonplaats van de Kerstman met een bezoekerscentrum. U vindt er een postkantoor met elfjes en verschillende souvenirwinkeltjes.

U verlaat Rovaniemi en rijdt door dik bebost gebied naar het noorden van Fins Lapland. Het thuisland van de Sámi.

Transfer naar een wildernishotel vlakbij de Zweedse grens en de Muoniojoki rivier. De rivier vormt een 520 km lange grens vormt tussen Finland en Zweden.

Na het diner heeft u de mogelijkheid om samen met de begeleider een wandeling naar Zweden te maken of om facultatief deel te nemen aan een kanotocht tijdens de avondzon.

  • Facultatieve excursie: Kanotocht
    Facultatieve excursie: Kanotocht Met een kano peddelt u op een lokaal meer en kan u genieten van het geluid van de stilte. Haal diep adem en geniet van de zuivere lucht. Onderweg wordt ook halt gehouden om aan de oevers van het meer te genieten van een deugddoende koffie. Deze tocht gaat ’s avonds door tijdens het fenomeen van de middernachtzon, een unieke ervaring.

    Mits supplement: € 60,00/pers.
    Vooraf te reserveren, min. 6 deelnemers vereist, niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar
Belangrijkste bezienswaardigheden in Scandinavië

Belangrijke bezienswaardigheden

In Scandinavië worden bezienswaardigheden (cultuur, natuur, uitzichtpunt…) met een typisch symbool aangeduid. Deze plaatsen zijn zeker een bezoekje waard. Deze borden vindt u op alle hoofdwegen en geven vaak ook aan hoe ver u de hoofdweg eventueel dient te verlaten.

Dag 4: MUONIO - KARASJOK (O + L + D)

Ontbijf, gevolgd door check-out.

Hierna bezoekt u een lokale huskyboerderij. Samen met een lokale gids maakt u een wandeltocht met de huskies. De wandelpaden nemen u mee langs bossen, meren en rivieren. Onderweg geniet u van prachtige landschappen.

Lunch.

Na de lunch brengt u een kort bezoek aan een lokale rendierboerderij. We krijgen een rondleiding en vernemen er alles over het leven op de boerderij. Er is mogelijkheid om de dieren te voederen.

In de late namiddag wordt er verder gereden naar Karasjok, de hoofdplaats van de Sámi. Deze regio in Noors Lapland (of Finnmarken) is gekenmerkt door de vele dorpjes die nog grotendeels uit etnische Sámi bestaan en die het Sámi nog als moedertaal gebruiken. Naast Karasjok is Kautokeino ook nog 1 van die typische dorpjes. In Kautokeino wordt ook nog kort halt gehouden en het lokale zilvermuseum bezocht.

U overnacht in een hotel gelegen aan het Sapmi Culture Park. In de inrichting van het hotel zijn duidelijk Sámi-invloeden terug te vinden.

Diner.

Dag 5: KARASJOK - HONNINGSVÅG (O + L + D)

Na het ontbijt bezoekt u het Sapmi Culture Park, een openluchtmuseum waar u alles te weten komt over de tradities en cultuur van de Sámi van vroeger tot nu. Verder bezoeken we ook het Sámi Parlement.

Na de lunch wordt u met de bus naar Honningsvåg gebracht, een van de meest noordelijke stadjes van Noorwegen. Een groot stuk van de reisweg loopt langs de Porsangerfjord. Mochten er tijdens deze rit potvissen of bruinvissen gespot worden, dan wordt er zeker halt gehouden. Tijdens de rit is de kans ook groot dat u kuddes rendieren ziet. Onderweg wordt ook halt gehouden op een aantal leuke plekjes.

Diner in het hotelrestaurant.

Hammerfest, de meest noordelijke stad van Noorwegen Hou alvast uw camera en verrekijker bij de hand

Dag 6: NOORDKAAP - ALTA (O + L + D)

Na het ontbijt vertrekt u naar letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze rondreis: een bezoek aan de magische Noordkaap! Beleef de magie en aanschouw de uitgestrektheid van de zee aan de rand van het Europese vasteland. Hier bevindt zich ook een leerrijk bezoekerscentrum en u kan er ook een postkaart versturen met een unieke poststempel. Op weg naar en van de Noordkaap zal u ook kennis kunnen maken met de typische Arctische landschappen in dit gebied.

Belangrijk bericht

U bezoekt de Noordkaap om middernacht. Er is geen magischere plaats dan hier om het fenomeen van de middernachtzon op dit tijdstip te beleven. De volgende ochtend kan u wat uitslapen indien gewenst.

Via Honningsvåg naar de Noordkaap De Noordkaap, al eeuwenlang een tot de fascinatie sprekende plaats

Bustransfer naar het vissersdorpje Gjesvær. Een boot brengt u naar het Gjesværstappan natuurreservaat, 15km ten westen van de Noordkaap. Hier bezoekt u een van de grootste zeevogelkolonies van Noorwegen. U kan er pagaaiduikers en drieteenmeeuwen zien. De papegaaiduikers zijn te herkennen aan hun kleurrijke snavel en nestelen zich in een hol op de grasachtige heuvels. In de broedperiode, van april tot september, krioelt het in de lucht en op het land van de vogels. U ziet zeearenden al zwevend op jacht naar een prooi. Zeekoeten, alken, aalscholvers, kleine jagers, noorse stormvogels en jan van genten zijn ook een onderdeel van het rijke vogelleven op Gjesværstappan (duur: 2u).

Rond de middag wordt ook nog halt gehouden in een klein vissersdorpje waar u van verse king crab kan proeven als middagmaal.

Slingerend en hoog boven de fjorden van Noord-Noorwegen daalt u in de late namiddag af naar het zuiden. U rijdt naar Alta, gelegen aan het einde van de gelijknamige fjord en waar u in de loop van de avond zal aankomen.

Late aankomst en diner.

Dag 6: ALTA - TROMSO (O + L + D)

’s Morgens bezoekt u eerst de futuristische Noorderlichtkathedraal en vervolgens de rotstekeningen van Hjemmeluft (Alta Museum). Deze rotstekeningen dateren van 4.200 en 500 v. C. en dateren uit de tijd van de eerste menselijke bewoning zo noordelijk. Deze rotstekeingen zijn belangrijke oudheidkundige schatten die in het Noordpoolgebied zijn gevonden. De rotstekeningen werden door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

De futuristische noorderlichtkathedraa van Altal De rotstekeingen van Alta zijn een van de belangrijkste oudheidkundige schatten die in het Noordpoolgebied zijn gevonden

Vervolgens reist u verder zuidwaarts. Uw reistijd zal ruimschoots beloond worden met prachtige landschappen onderweg en de aankomst in een van de leukste en boeiendste steden van het Noorden:Tromsø, ookwel het Parijs van het Hoge Noorden. Lunch onderweg.

Aankomst in de loop van de vooravond.

De geschiedenis van Tromsø gaat terug tot aan de Middeleeuwen en verder en de stad was vroeger vooral gekend als vissershaven en handelspost door zijn beschermde ligging. Het is een fascinerende stad, gekend voor zijn Arctische kathedraal maar ook voor zijn interessante galerijen en musea zoals het Polar Museum, het Polaria Museum, het Tromsø Museum, het Kunstmuseum, de Mack Brouwerij. Verder vindt u er ook nog tal van shopmogelijkheden, levendige cafeetjes en nog veel meer.

Diner.

Dag 8: TROMSØ (O + L + D)

In de loop van de voormiddag wordt een bezoek gebracht aan het Polar Museum en de Arctic Cathedral. Het Polar Museum is gevestigd in een van de oudste huizen in Tromsø dat dateert uit 1830. Hier komt u alles te weten over de centrale rol die Tromsø speelde in de zeehondenjacht en de talrijke poolexpedities die van hieruit vertrokken.

De bekende Arctische Kathedraal is een architectonisch meesterwerk en een herkenningspunt van de stad. Het is gebouwd in 1965 en de stijl van de kerk is geïnspireerd door de natuurlijke omgeving en het traditionele geloof van het noordelijke deel van Noorwegen en bevat een de grootste glasmozaïek van Europa.

Tromsø, soms ook het Parijs van het Hoge Noorden genoemd De bekende Arctische kathedraal is een architectonisch meesterwerk en het herkenningspunt van de stad

In de namiddag maakt u een tocht met de Fjellheisen. Deze kabelbaan brengt u van 50m tot 421m boven zeeniveau. Deze locatie is op een bergrichel gelegen en vanop het terras heeft u prachtige uitzichten op de stad Tromsø en de omgeving met talloze eilanden, fjorden, bergen en de open zee. Aan de andere kant kan u er de Tromsdalstinden waarnemen, een majestueuze berg met een hoogte van 1.238m.

Alle bezoeken worden te voet of een stuk met het openbaar vervoer afgelegd. In de late namiddag heeft u nog kort wat vrije tijd, ideaal om wat te shoppen of een biertje te gaan drinken in het café van de Mack Brouwerij.

Dag 9: TROMSØ - HAMN i SENJA - VESTERÅLEN (O + L + D)

Vandaag wacht een nieuw hoogtepunt: Hamn i Senja. Panoramische busrit naar dit prachtige eiland dat deel uitmaakt van de 'Scenic Route' van Noorwegen. De buitengewone landschappen worden gevormd door diepe fjorden en hoge bergpieken. Een ideale opwarmer voor wat u te wachten staat op de Vesterålen en de Lofoten. Onderweg worden meerdere stops gemaakt bij de meeste idyllische plaatsen van Senja.

Lunch onderweg.

In de vooravond wordt vanuit Senja de lokale ferry genomen naar Andenes, op het uiterst noordelijke puntje van het eiland Andoya. Deze eilandengroep is gelegen op de Vesterålen, een minder gekende maar daarom geen minder mooie regio van Noorwegen.

Diner in een lokaal restaurant.

Dag 10: VESTERÅLEN - LOFOTEN (O + L + D)

Ontbijt.

Vanuit Andenes vertrekt u op walvissafari. Eerst krijgt u een korte rondleiding in het Whale Center. Vervolgens maakt u een boottocht van 3u. Onderweg wordt een warme drankje en soeplunch aangeboden. Deze excursie gaat door onder leiding van heel ervaren natuurgidsen. Na afloop ontvangt u ook nog een certificaat van deelname. Deze excursie gaat door onder leiding van ervaren natuurgidsen.

De Lofoten, een inspiratiebron voor tal van artiesten en kunstenaars Vanuit Andenes vertrekt u op walvissafari

Per bus gaat u vervolgens naar de idyllische Lofoten. Eerst staat nog wat sightseeing op de Vesterålen op het programma. Via de westkust van het eiland Andøya wordt er zuidwaarts gereden. U zal versteld staan van de wondermooie landschappen en enkele parelwitte zandstranden die u zal tegenkomen. Voor de kleine eilandjes voor de kust zitten af en toe zeehonden die u kan waarnemen. Ook dit traject behoort tot de 'Scenic Route' van Noorwegen.

Onderweg bezoekt u ook nog kort een lokale zalmkwekerij. U maakt er kennis met de Noorse aquacultuur. U krijgt er ene rondleiding, bezoekt de kooien op zee en uiteraard kan er ook geproefd worden.

Aankomst in de late avond in Svolvær. Diner onderweg of in Svolvær.

Een van de hoogtepunten van een Noorwegen reis is ongetwijfeld een overnachting in een rorbu, een typisch vissershuisje aan de rand van het water. Deze rorbus deden in het verleden dienst als tijdelijke slaapplaats voor de vissers die tijdens de winter naar dit gebied kwamen om op kabeljauw te vissen. Tegenwoordig zijn vele van deze rorbus omgebouwd en aangepast waardoor toeristen er in alle comfort kunnen logeren.

Dag 11: LOFOTEN (O + L + D)

Ontbijt.

Na een korte uitleg over de geologie en het unieke klimaat vertrekt u voor een tocht met een snelle RIB boot naar de Trollfjord. Tijdens de tocht worden er een aantal fjorden en inhammen binnengevaren. Er is zelf een reële kans dat u zeearenden ziet. Tijdens de boottocht wordt een lichte lunch aangeboden.

Tijdens een boottocht worden enkele forden binnengevaren en is de kans reëel dat u zeearenden spot Het Lofotr Viking Museum in Borg, ondergebracht in een typische longhouse van 83m lang

Aankomst in de loop van de namiddag, gevolgd door vrije tijd. Ideaal om wat te genieten van het comfort en de gezelligheid van uw rorbu of om samen met de reisleider Svolvær zelf te ontdekken. Lunch in een lokaal restaurant.

In de late namiddag vertrekt u op een sightseeing tour van de Lofoten. U bezoekt het Lofotr Viking Museum in Borg. Dit museum is ondergebracht in een typische longhouse van 83m lang die behoorde aan een van de belangrijkste Vikings uit deze regio. Nadien bezoekt u typische vissersdorpjes en wordt er halt gehouden bij een aantal mooie uitzichtpunten en witte zandstranden.

Het doel van deze laatste avond is om op een mooie locatie aan de westkust de middernachtzon te kunnen aanschouwen. Diner onderweg (duur: 5u).

Dag 12: LOFOTEN - EVENES - BRUSSEL (O)

Ontbijt, gevolgd door check-out.

De laatste dag van de rondreis zal opnieuw beloond worden met een prachtige rit naar de luchthaven van Evenes. Geniet nog een laatste keer van de prachtige landschappen op weg naar de luchthaven en reis terug naar huis met een schat een leuke herinneringen.

Terugvlucht kort na de middag naar Brussel met overstap te Oslo.

Sterke punten

• De meeste complete ontdekking van Noord-Scandinavië

• Kleine Nederlandstalige reisgroep

• Ervaren Nederlandstalige reisleider

• Geschikt voor natuur- en cultuurliefhebbers

• Alle excursies en bezoeken inbegrepen

• Het kerkdorp Gammelstad - Unesco

• Verblijf in het beste boetiek hotel van Noord-Scandinavië

• Bezoek aan het het Arktikum Museum en het Santa Claus Village

• Bezoek aan het Ranua Wildlife Park

• Wandeling met husky's en kennismaking met rendieren

• Ervaren van de middernachtzon

• Kennismaking met de Sámi-cultuur

• Bezoek aan de Noordkaap

• Bezoek aan 1 van de grootste zeevogelkolonies van Noorwegen

• King crab degustatie

• Alta met zijn prehistorische rotstekeningen

• Tromsø, het Parijs van het Hoge Noorden

• De idyllische Lofoten en Vesterålen

• 3 Norway Scenic Routes: Senja, Andøya en Lofoten

• Bezoek aan een lokale zalmkwekerij

• Walvis- en zeearendsafari

• Verblijf in typische vissershuisjes op de Lofoten

• Vol pension en lokale keuken

• Gezellige en typische logies

• Aanrader voor de meerwaardereiziger

 

Op ontdekking in het land van de Sámi

In het land van de Sámi - 12-daagse begeleide groepsreis
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Armenië - Unesco-werelderfgoed en prachtige natuur AANRADER
11-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 17 april 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 11 maart & 3 november 2023

Jordanië - Schatkamer van de geschiedenis AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 3 februari, 5 april & 7 november 2023

Namibië & Victoria-falls - Woestijnen & rivieren AANRADER
19-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent