Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

8-daags programma

Hoogtepunten van Noors Lapland | 8 dagen

8-daags programma in Nederlandstalige groep, vertrek op 17 maart 2023

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - OSLO - EVENESS - ANDENES(D)

Vertrek in de loop van voormiddag vanuit Brussel naar Evenes met overstap te Oslo.

Vervolgens volgt een transfer naar Andenes, gelegen op de idyllische Vesterålen eilandengroep. Onderweg staat u versteldvan de landschappen die u ziet opduiken.

Andenes ligt in het uiterste puntje van het eiland Andoya. In de buurt bevindt zich een onderzoeksbasis waar onderzoek wordt gedaan naar het noorderlicht met raketten. Door de noordelijke ligging en vrijwel geen kunstlicht in de buurt, zijn de omstandigheden ideaal om het noorderlicht te bestuderen.

Door de noordelijke ligging nabij de zee en nauwelijks lichtvervuiling, zijn de omstandigheden in Andenes ideaal om noorderlicht waar te nemen Andenes is tevens de beste locatie in Noorwegen om diverse walvissoorten en dolfijnachtigen te spotten

Maar Andenes is ook de beste locatie in Noorwegen om met 99% garantie walvissen en dolfijnachtigen te spotten en dit het jaar rond.

Diner in een lokaal restaurant.

Dag 2: ANDENES - LOFOTEN (O + L + D)

Ontbijt.

Vanuit Andenes vertrekt u op walvissafari. Eerst krijgt u een rondleiding in het Whale Center waar u alles te weten zal komen over de walvissoorten die hier wat noordelijker leven in de oceaan. Vervolgens maakt u een boottocht van 3u. Onderweg worden warme dranken en een soeplunch aangeboden. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname.

Vervolgens wordt u naar de magische Lofoten en hun hoofdplaats Svolvær gebracht. Deze eilandengroep spreekt tot de verbeelding van velen. Voor onderweg wordt een lunchpakket voorzien.

Aankomst in de late namiddag en transfer naar de rorbus nabij het centrum van Svolvær.

Een van de hoogtepunten ongetwijfeld een overnachting in een rorbu, een typisch (meestal rood geschilderd) vissershuisje aan de rand van het water. Deze rorbus deden in het verleden dienst als tijdelijke slaapplaats voor vissers die in de winter hier om op kabeljauw kwamen vissen. Tegenwoordig zijn vele van deze rorbus aangepast voor toeristen.

Eén van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld een verblijf in een rorbu, een typisch houten vissershuisje langs het water Tegenwoordig zijn vele van deze rorbus aangepast en kunnen toeristen er in alle comfort en gezelligheid logeren

's Avonds geniet u van een 3-ganger diner.

Opmerking

U kan ook overnachten in een grotere rorbu met meerdere slaapkamers, ideaal voor families of een groepje vrienden. Zie kortingen.

Dag 3: LOFOTEN (O + L + D)

Ontbijt in het nabijgelegen restaurant.

Sneeuw en noorderlicht in de winter, kabeljauw die aan het drogen is in de lente, middernachtzon in de zomer of de wondermooie herfstkleuren... De Lofoten hebben in elk seizoen wel iets unieks en wondermoois.

Hier komt de natuur- en cultuurliefhebber volop aan zijn trekken. Omdat ieder seizoen anders is, vormt dit gebied een grote inspiratiebron voor tal van artiesten, schrijvers en kunstenaars. Getuige hiervan zijn de vele musea en kunstgalerijen.

Niet voor niets wordt dit gebied door Unesco als uniek bestempeld. 1000 foto's geven nog maar een glimps van de schoonheid van de Lofoten.

De Arctische Kathedraal, hét landschapskenmerk van Tromsø Een bezoek aan Polaria is een leuke manier om alles te weten te komen over de unieke ecologie en het zeldzame onderwaterleven van Noorwegen

De Lofoten hebben een relatief mild klimaat vergeleken met andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Dit komt door de gunstige invloed van de warme golfstroom. De gemiddelde dagtemperatuur in januari bedraagt -1° C wat relatief warm is. Hierdoor zijn de wegen in dit gebied best goed berijdbaar.

Na een korte uitleg over de geologie en klimaat van de Lofoten vertrekt u 's morgens op een boottocht waarbij u de prachtige landschappen ontdekt. Tijdens deze tocht worden er ook een aantal fjorden en inhammen binnengevaren en is de kans reëel dat u zeearenden en andere vogelsoorten te zien krijgt. Bij goed weer zal de boot ook de legendarische Trollfjord invaren. Op de boot wordt een lichte soeplunch aangeboden (duur: 4u).

Aankomst in de loop van de namiddag, gevolgd door wat vrije tijd.

's Avonds wordt een 3-ganger diner voorzien.

Na het diner brengt u een bezoek per bus aan noorderlichtcentrum. In dit onderzoekscentrum wordt het noorderlicht bestudeert en krijgt u een lezing over dit natuurfenomeen aan de hand van divers beeldmateriaal. U maakt een wandeling op het nabijgelegen strand om hopelijk het noorderlicht live mee te maken (duur: 3u30).

Dag 4: LOFOTEN - NUSFJORD (O + L + D)

Ontbijt in het nabijgelegen restaurant.

Sightseeing tour van de Lofoten per bus. 's Morgens bezoekt u het Lofotr Viking Museum in Borg. Dit museum is ondergebracht in een typische longhouse van 83m lang die toebehoorde aan een van de belangrijkste Vikings uit de regio.

Bezoek aan het Lofotr Viking Museum in Borg Nusfjord, een van de mooiste en best bewaarde vissersdorpjes van de Lofoten

Onderweg bezoekt u een lokale zalmkwekerij waar u kennismaakt met de Noorse aquacultuur. Na een rondleiding bezoekt de kooien op zee. Uiteraard kan er ook geproefd worden van een heerlijke soeplunch met zalm.

In de namiddag wordt met de bus nog wat aan sightseeing gedaan en wordt er haltgehouden bij een aantal plaatsjes en dorpjes voor een fotostop. Tijdens deze daguitstap zal u versteld staan van de wondermooie landschappen die de Lofoten kenmerken (duur: 7u).

Diner (3-gangen) in een lokaal restaurant.

Dag 5: HARSTAD (O + L + D)

Ontbijt in het nabijgelegen restaurant.

U maakt een panoramische rit naar het havenstadje Harstad. In de buurt van Harstad ligt het wrak van de Belgica - het bekendste Belgische expeditieschip - dat hier in de Tweede Wereldoorlog tot zinken werd gebracht.

De Belgica werd als walvisvaarder gebouwd in 1884 in het Noorse Svelvik. Het stoomschip heette toen nog Patria. Het 36m lange, 7,6m brede en 4,1m diepe schip had een houten romp en woog 336 ton. He werd door onze landgenoot Adrien de Gerlache voor zijn Antarctica-expeditie gekocht en omgebouwd tot expeditieschip. Hij noemde het schip de 'Belgica' en vertrok op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen met bestemming Antarctica. De Belgica en haar bemanning, onder wie de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, brachten als eersten een winter op Antarctica door nadat het schip op 28 februari 1898 vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip zich via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losmaken. Op 5 november 1899 bereikte het terug Antwerpen.

De Belgica werd later gehuurd door de graaf van Orléans, die samen met Adrien de Gerlache nog verschillende poolexpedities ondernam. In de meidagen van 1940 werd het door de Britten gebruikt als munitieopslag. Op 19 mei 1940 werd het schip tijdens een Duitse luchtaanval tot zinken gebracht in een fjord nabij Harstad.

Vanuit Harstad maakt u een mooie panoramische boottocht naar Tromsø. Vanaf het water zal u de prachtige kustlandschappen en de typische kleine dorpjes ontdekken. U passeert diverse eilandengroepen waaronder ook het eiland Senja.

Het Scandic Ishavshotel in Tromsø is centraal gelegen aan de waterrand, vlakbij de haven en gemakkelijk te voet te bereiken. Het serveert 's morgens een uitgebreid ontbijt.

Diner.

Dag 6: TROMSØ (O + L + D)

Uitgebreid ontbijtbuffet.

Tromsø was vroeger een bekende vissershaven en handelspost door zijn beschermde ligging De Blue Cone, een van de hutten van het Treehotel

De geschiedenis van Tromsø gaat terug tot voor de Middeleeuwen. Vroeger was de stad een belangrijke vissershaven en handelspost door zijn beschermde ligging. Het is een fascinerende stad, gekend voor zijn Arctische kathedraal maar ook voor zijn interessante galerijen en musea zoals het Polar Museum, het Polaria Museum, het Tromsø Museum, het Kunstmuseum, de Mack Brouwerij. Verder vindt u er ook nog tal van shopmogelijkheden, levendige cafeetjes en nog veel meer.

In de loop van de voormiddag wordt een bezoek gebracht aan het Polar Museum en de Arctische Kathedraal. Het Polar Museum is gevestigd in een van de oudste huizen in Tromsø dat dateert uit 1830. In dit museum komt u alles te weten over de centrale rol die Tromsø speelde in de zeehondenjacht en de vele expeditiereizen naar Arctische wateren die hier vertrokken zijn. U vindt er uitgebreide info terug over de Noorse poolreiziger Roald Amundsen en de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache.

Het Polar Museum is gevestigd in een van de oudste huizen in Tromsø dat dateert uit 1830 Een bezoek aan Polaria is een leuke manier om alles te weten te komen over de unieke ecologie en het zeldzame onderwaterleven van Noord-Noorwegen

Hierna bezoekt u de Arctische Kathedraal, het landschapskenmerk van Tromsø en gekend voor zijn grote glasramen en modernistische bouwstijl.

Lunch.

In de namiddag maakt u een tocht met de 'Fjellheisen'. Deze kabelbaan brengt u van 50 tot 421 m boven zeeniveau. Deze locatie op een bergrichel biedt u prachtige verzichten op Tromsø en omgeving met o.a. talloze eilanden, fjorden, bergen en de zee. Aan de andere kant kan u er de 'Tromsdalstinden' spotten, een majestueuze berg met een hoogte van 1.238 m.

Diner.

Dag 7: TROMSØ (O + L + D)

Uitgebreid ontbijtbuffet.

Vrije dag. Samen met uw begeleider kan u een wandeling maken en Tromsø nog wat beter leren kennen.

Lunch op de middag.

Voor wie wil is er de mogelijkheid om op facultatieve basis aan een boottocht of andere activiteit deel te nemen. Van december tot maart kan u ook deelnemen aan facultatieve winteractiviteiten zoals een huskysafari, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling, bezoek aan een rendierboerderij, ijsvissen, langlaufen… U kan ook de Tromsø Ice Domes bezoeken. Vraag naar onze excursielijst voor Tromsø.

  • Op zoek naar het noorderlicht
    Facultatieve excursie: Op zoek naar het noorderlicht Het magische noorderlicht fascineert al generaties lang de mensheid. Door z'n Noordelijke ligging liggen de kansen tot het waarnemen van het noorderlicht in Tromsø en wijde omgeving relatief hoog. Transfer per minibus naar afgelegen plaatsen buiten de stad waar geen kunstlicht te bespeuren valt. Een professionele gids weet de beste plaatsjes uit te zoeken aan de hand van de laatste voorspellingen. De gids kan ook helpen om uwcamera zo goed mogelijk in te stellen om het noorderlicht te kunnen fotograferen. Een goede reflexcamera met statief is sterk aangeraden. Jammergenoeg kan geen absolute garantie gegeven worden en zijn het uitbarstingen op de zon die bepalen waar en wanneer. Warme winterkledij is aangeraden.

    Duur: 6u, transfers en warme drank inbegrepen
    Vertrek: van september tot april, minstens 2 deelnemers
    Prijs: € 135,00/volw., € 75,00/kind (6 tem 12 jaar)

Dag 8: TROMSØ - OSLO - BRUSSEL (O)

Uitgebreid ontbijtbuffet, gevolgd door check-out.

Transfer in de loop van de voormiddag naar luchthaven van Tromsø voor de terugvlucht naar Brussel met overstap te Oslo.

Opmerking

De inhoud van dit programma is gegarandeerd. De volgorde kan altijd wijzigen in functie van de weers- en klimaatomstandigheden.

Sterke punten

• Noorderlichtreis

• Walvissafari en sightseeing op de Vesterålen

• De Lofoten eilandengroep met verblijf in een typische rorbu

• Zeearendsafari in de Trollfjord

• Sightseeing tour op de Lofoten met o.a. het Viking Museum

• Bezoek aan een lokale zalmkwekerij

• Bezoek aan een noorderlichtcentrum

• Ontdek Tromsø, het Parijs van het Hoge Noorden en stad van het noorderlicht

• Alle belangrijke bezoeken te Tromsø inbegrepen

• Mogelijkheid om in Tromsø diverse facultatieve activiteiten bij te boeken zoals een huskysafari of sneeuwscootertocht

• Grote kans tot het waarnemen van het noorderlich

• Kleine Nederlandstalige reisgroep met maximaal 16 deelnemers

• Ervaren Nederlandstalige reisleider

• De gekozen reisperiode valt in de periode van de nieuwe maan, de beste periode om noorderlicht waar te nemen

• Vol pension

 

Noors Lapland

Hoogtepunten van Noors Lapland
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Antarctica 2024 AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditiecruise, van 16 tot 29 februari 2024

Japan - De gracieuze tegenstellingen van Japan AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 23 september 2023

Oezbekistan - Het kruispunt van de zijderoute AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 april & 23 september 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 3 november 2023

Botswana - Botswana onder canvas AANRADER
13-daagse Nederlandstalig begeleide safari met mobiele tent, vertrek op 24 september 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent