Reisverslag zondag 27 januari 2008
Genieten op een rots in Whalers Bay...
De Polar Star navigeert traag door de ondiepe en nauwelijks 150 meter brede mond van de krater van Deception Eiland, Neptunes Bellows. Het is 06u23. Net zoals wij geen enkele waggel van de pinguïns willen missen, zo houden de expeditieleden ons nauwlettend in het oog terwijl we langs het strand wandelen. Reception Island, noemt Robin de halfverzonken vulkaan. Als alles meezit ziet het vijfjarige dochtertje van Dixie Dansercoer morgenavond haar papa terug na zijn wekenlange zeiltocht door de Gerlache Straat.
Ik bengel opzettelijk wat achter een groepje dat een heuvelrug afdaalt en ga uiteindelijk moederziel alleen op een rots genieten van het weidse vergezicht op Whalers Bay. Niet te geloven dat hier 20 jaar lang tienduizenden walvissen werden afgeslacht, uitgebeend en verwerkt tot olie. Een walmende fabriek met wel duizend man, verstopt in de krater van een Antarctische vulkaan. De stank was niet te harden.
Walvisolie was begin 20ste eeuw een kostbaar goedje en werd gebruikt als brandstof voor verlichting of grondstof voor margarine. 'Gegeerd door Zwitserse horloge- makers', weet Mick, onze Ierse zeebioloog. 'De olie behoudt zijn smerende eigenschappen immers ook bij vrieskoude.' Vandaag de dag is de baai een groot openluchtmuseum waarin artefacten van de walvisindustrie als wrakhout verspreid liggen op of onder de metersdikke aslaag.
Een eenzame Antarctische pelsrob kijkt niet eens op wanneer we met vijf mannen een duik nemen in het ijskoude water. Daarentegen, wanneer later in de namiddag een familie orka's langszij komt zwemmen veert het hele schip recht. Tussen het zoomen van de cameralenzen door introduceert Paul Van der Eecken me in de wereld van de 'killer wales'. 'De oceaanorka's zijn gevaarlijke jagers. Er zouden drie ondersoorten bestaan maar onderzoek moet daarover nog uitsluitsel geven.'
Ondertussen varen we de Gerlache Straat binnen. Een landing op Kaap Neyt, Luik Eiland, zoals Adrien de Gerlache op 25 januari 1898, is te gevaarlijk. Zeker bij dit snertweer. Uiteindelijk beslist de kapitein te ankeren bij Macleod Point (64° 05,2' Zuid - 61° 57,9' West). De zodiacs botsen wild op de golven. De sneeuwregen snijdt. Een beetje lijden en een doorweekt pak hebben de meesten er graag voor over om bij de allereerste toeristen te zijn die op dit punt landen. Tenzij Dixie hier de voorbije weken voet aan wal zou hebben gezet. Dat weten we pas morgenavond met zekerheid.
Reisverslag
Terra incognita in zicht
Zondag 20 januari 2008
Het zomert in Ushuaia, hoofdstad van Vuurland Donderdag 24 januari 2008
De poort naar de Zuidelijke Grote Oceaan
Vrijdag 25 januari 2008
600 ezelpinquïns heten ons welkom op Barrientos Eiland Zaterdag 26 januari 2008
Genieten op een rots in Whalers Bay... Zondag 27 januari 2008
Geslaagde ontmoeting met de Euronav-bemanning
Maandag 28 januari 2008
Eerste landing ooit op Gent Eiland Dinsdag 29 januari 2008
Kaartje posten in Port Lockroy Woensdag 30 januari 2008
Cruisen en genieten tussen majestueuze ijsbergen Donderdag 31 januari 2008
Kaap Hoorn komt in zicht... Vrijdag 1 & zaterdag 2 februari 2008
Het einde van de reis nadert Zondag 3 & zondag 4 februari 2008
Antarctica