Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

14-daags programma

Antarctica 2024 | 14 dagen

14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditiecruise, van 16 tot 29 februari 2024

Dag 1: BRUSSEL - BUENOS AIRES

Uw Antarctica-avontuur start op Brussels Airport met een vlucht naar Madrid. Daarna volgt de intercontinentale nachtvlucht naar Buenos Aires..

Dag 2: BUENOS AIRES - USHUAIA (O + D)

Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht naar Ushuaia vanuit Madrid worden een stadsrondrit en lunch voorzien. Na de binnenlandse vlucht Buenos Aires-Ushuaia pikt u uw bagage op en volgt de transfer naar het hotel voor een overnachting in hotel Arakur & Spa. Zo kan u ontspannen na de lange vlucht.

We laten de bewoonde Ushuaai, op het onderste topje van Zuid-Amerika

Dag 3: USHUAIA - BEAGLE KANAAL (O + L + D)

De dag start met een ceremonie aan het standbeeld van Adrien De Gerlache in Ushuaia, gevolgd door een bezoek aan het Maritiem Museum. 's Middags is er tijd voor shopping en een vrije lunch.

's Avonds vaart u door het beroemde Beagle Kanaal

Omstreeks 16u scheept u in aan boord van de MV Sea Spirit waar u kennismaakt met de staf van de poolexpeditiecruise. 's Avonds vaart u door het beroemde Beagle Kanaal.

Dag 4: DRAKE PASSAGE (O + L + D)

U vaart via de Drake Passage naar het Antarctisch Schiereiland. De Drake Passage is de zee-engte die berucht is om haar soms felle weersomstandigheden. Met 800km vormt het de kortste oversteek naar Antarctica (30 tot 50u varen).

Tijdens de oversteek kan u zowel een 'Drake Shake' (ruwe zee) als een 'Drake Lake' (rustige wateren) ervaren of iets ertussen in.

Dag 5: DRAKE PASSAGE (O + L + D)

Wanneer de eerste ijsbergen in de verte opduiken, groeit de opwinding bij het naderen van het witte continent. De magie van Antarctica wordt voelbaar. Zo'n 41 miljoen jaar geleden ontstond deze zee-engte en kwam het huidige Zuid-Amerika los van Antarctica. Daardoor ontstond een vrijwel gesloten koude zeestroom rondom Antarctica.

De meest spectaculaire zeevogel is de albatros met een spanwijdte tot 3,5m

U heeft de kans om albatrossen, reuzenstormvogels, walvissen en dolfijnen te spotten. De meest spectaculaire zeevogel is de albatros met een spanwijdte tot 3,5m.

Dag 6: GERMACHE STRAAT - LEMAIRE KANAAL (O + L + D)

Ontdekking van de Gerlache Straat met talrijke landingen op 'Belgische locaties'. Tijdens de Belgica-expeditie werd deze 200km lange zeestraat ontdekt. Veel van de nieuw ontdekte eilanden, kapen, gebergten, baaien en kanalen kregen 'Belgische' namen toebedeeld: Gent Eiland, Antwerpen Eiland, Brabant Eiland, Luik Eiland, Vlaanderen Baai of Solvay Bergen. Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende natuur met tal van gletsjers, steile gebergten, prachtige kanalen, toegankelijke eilanden en wateren met een rijk dierenleven.

Uiteraard varen we door het Lemaire-kanaal met zijn adembenemende panorama's en bezoeken we enkele wetenschappelijke basissen die u inzicht geven in hun dagelijkse werking op het witte continent. Het kanaal is 1.600m breed. Goed voor 11km wispelturig water tussen Booth Eiland en het vasteland. Kaap Renard, het baken aan bakboord, markeert de toegang. Deze basalten tweelingpiek wordt op menig navigatiekaart als Una's Tits vermeld. Het gebied wordt ook 'Kodak Gap' genoemd omwille van zijn fotogenieke karakter. U treft hier diverse zeezoogdieren aan zoals dwergvinvissen, zeeluipaarden, krabbeneters,...

Het gebied wordt ook 'Kodak Gap' genoemd omwille van zijn fotogenieke karakter

Dag 7: DECEPTION ISLAND (O + L + D)

De verzonken vulkaankrater op Deception Island bood de perfecte beschutting voor - in die volgorde – een haven, een walvisstation, wetenschappelijke basissen en de filmploeg van David Attenborough die hier begin jaren '90 de grootste kinbandpinguïnkolonie ter wereld kwam filmen voor de BBC-documentaire 'Life in the Freezer'. Niet te geloven dat hier 20 jaar lang (1910-1931) tienduizenden walvissen werden afgeslacht en verwerkt tot olie.

Het gebied wordt ook 'Kodak Gap' genoemd omwille van zijn fotogenieke karakter

Walvisolie was begin 20ste eeuw een kostbaar goedje en werd gebruikt als brandstof voor verlichting of als grondstof voor margarine. Het was ook gegeerd door Zwitserse horlogemakers. De olie behoudt immers ook zijn smerende eigenschappen bij vrieskoude. Vandaag de dag is Whalers Bay een groot openluchtmuseum waarin artefacten van de walvisindustrie verspreid liggen op of onder de metersdikke aslaag. Vooral de ruïnes van houten hutten en verlaten traanstokerijen spreken tot de verbeelding. Veertig jaar geleden liet de vulkaan de laatste keer van zich horen.

Dag 8: PORT LOCKROY (O + L + D)

Het eiland Goudier was ooit een veilige haven voor walvisjagers, Britse spionnen en wetenschappers. Vandaag is Port Lockroy een uitstalraam voor the UK Antarctic Heritage Trust, dat het Britse erfgoed op het Antarctisch schiereiland voor verder verval behoedt.

 

 

We bezoeken enkele wetenschappelijke basissen zoals het Britse Port Lockroy

Naast het museum dat de authentieke sfeer van de Britse basis uit de jaren '50 ademt, vindt u er ook een postkantoor en souvenirshop.

Dag: ANTARCTICA STATIONS (O + L + D)

Antarctica kent geen autochtone bevolking met uitzondering van de bemanning op de wetenschappelijke basissen. We plannen ook een bezoek aan een of meerdere van deze basissen. De Belgische Prinses Elisabethbasis ligt aan de andere kant van de Zuidpool en kan bijgevolg niet bezocht worden.

Almirante Brown, de Argentijnse basis in Paradise Harbour
De naam Paradise Harbour werd begin 20ste eeuw gebruikt door de walvisvaarders die in de omgeving opereerden. Ze waren onder de indruk van de paradijselijke omgeving gedomineerd door indrukwekkende ijsbergen en torenhoge bergen die reflecteren in het heldere water. Vandaag hijsen de Argentijnen er elke zomer hun vlag.

Arctowski, de Poolse wetenschappelijke basis is genoemd naar Henryk Arctowski. Een Poolse geoloog/scheikundige die als dank voor zijn deelname aan de Belgica-expeditie o.l.v. Adrien de Gerlache, een schiereiland naar hem kreeg vernoemd in de buurt van Wilhelmina Baai. De Maagd Maria in een kapelletje gebeeldhouwd uit walvisbot waakt er nu over de moderne helden. Niet een militair hier, maar 30 wetenschappers die er onderzoek doen in de meest uiteenlopende disciplines.

Arctowski, de Poolse wetenschappelijke basis is genoemd naar Henryk Arctowski. Een Poolse geoloog/scheikundige die als dank voor zijn deelname aan de Belgica-expeditie o.l.v. Adrien de Gerlache, een schiereiland naar hem kreeg vernoemd in de buurt van Wilhelmina Baai. De Maagd Maria in een kapelletje gebeeldhouwd uit walvisbot waakt er nu over de moderne helden. Niet een militair hier, maar 30 wetenschappers die er onderzoek doen in de meest uiteenlopende disciplines.

González Videla Station, op het Chileense Waterboat Point met het witte weerstationnetje. Hier heeft iemand de hardste job op heel Antarctica. Om de 3u, 24/7 de hele zomer lang, moet steeds dezelfde man de data noteren. Net buiten de basis liggen de overblijfselen van de hut van een Britse expeditie. Bagshaw en Lester brachten er de winter van 1922 door in hun achtergelaten boot die ze tot hut verbouwden.

Zodiaccruises voeren u langs machtige ijsbergen

Dag 10: MV SEA SPIRIT (O + L + D)

Regelmatig wordt de route het moment zelf nog aangepast volgens de weers- en ijsomstandigheden of volgens de bezienswaardigheden. Wanneer we onderweg iets uniek opmerken, aarzelen we niet om de reisroute aan te passen indien mogelijk.

Dag 11-12: DRAKE PASSAGE (O + L + D)

Overstreek van het Antarctisch schiereiland via de Drake Passage

Dag 13: USHUAIA (O + L + D)

Aankomst in Ushuaia, rond de middag terugvlucht naar Buenos Aires en nachtvlucht naar Brussel via Madrid. Na het ontschepen in Ushuaia wordt een transfer naar de luchthaven voorzien voor de binnenlandse vlucht naar Buenos Aires, al dan niet met een stop in Trelew.

Dag 14: USHUAIA - BUENOS AIRES - BRUSSEL (O + L + D)

In de late namiddag aankomst in Brussel waar u afscheid neemt van de groep na een magisch avontuur.

Opmerkingen

Indien gewenst biedt Asteria Expeditions nog de mogelijkheid voor een pretour in Buenos Aires. Contacteer ons voor info en mogelijkheden.

Het programma is steeds onderhevig aan de weers- en ijsomstandigheden en kan indien nodig aangepast worden.

Sterke punten

• Integraal afgehuurd schip met 100 Nederlandstaligen aan boord

• Lezingen aan boord door diverse Nederlandstalige poolspecialisten

• Meerdere landingen per dag

• Alle vluchten inbegrepen, alsook 1 overnachting in Ushuaia

• Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Brussel tot Brussel

 

Antarctica

Antarctica kaart
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 5 mei, 14 juli en 29 september 2022

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 18 maart 2022

Stedenbezoeken en cruise Sint-Petersburg tot Moskou AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 23 augustus 2022

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van 25 december 2021 tot 6 maart 2022

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 25 december 2021 en 2, 9 & 23 januari en 27 februari 2022

Ontdekking van Lapland - Weekendbreak AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 10 & 17 februari en 3 maart 2022

Rust en natuur Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 28 november 2021 tot 23 april 2022

Noorderlichtweekend - Harriniva of Jeris AANRADER
4-daags individueel programma, vertrek op 5, 10, 17 en 24 februari en 3 maart 2022

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent