Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

6-daags programma

Parma & Milaan - Kunst, cultuur & gastronomie | 6 dagen

6-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 16 juni 2023

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - MILAAN - LODI - PARMA (L + D)

Rechtstreekse ochtendvlucht naar Milaan. Bij aankomst rijdt u meteen door naar Lodi waar u luncht. In dit typisch Lombardisch stadje won Napoleon de strijd tegen de Oostenrijkers. U ontdekt er de prachtige Duomo op de Piazza della Vittoria. Het is de grootste romaanse kerk van Lombardije, met een unieke crypte.

In Lodi ontdekt u de prachtige Duomo op de Piazza della Vittoria Piazza della Vittoria, door de Italian Touring Club vermeld als een van de mooiste pleinen van Italië

Ook het in 1248 verbouwde stadhuis en de fontein op de Piazza Broletto zijn de moeite waard. Verderop ziet u het Palazzo Vistarini. Niet te missen is het complex op het terrein van de melkveebedrijven uit het einde van de 19de eeuw, met het hoofdkantoor van de Banca Popolare, naar een ontwerp van Renzo Piano.

Bezoek aan het Sanctuario dell'Incoronata. Deze kerk wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Lombardische renaissancekunst in Europa.

In de late namiddag rijdt u door naar Parma (112km) waar u 4 nachten zal verblijven in het Starhotels du Parc****. Diner in de omgeving van het hotel.

Dag 2: OMGEVING VAN PARMA (O + L + D)

In de voormiddag rijdt u 20km zuidwaarts naar een van de best bewaarde versterkte kastelen in de Parmavallei: Torrechiara. Het is een van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de 15de eeuw.

Een van de best bewaarde versterkte kastelen in de Parmavallei: Torrechiara Het Torrechiara kasteel  is een van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de 15de eeuw

Het kasteel werd rond 1450 gebouwd door Pier Maria Rossi. Later werd het als bruidsschat geschonken aan Sforzino Sforza. Binnenin zijn prachtige fresco's met landschappen en grotesken van Cesare Baglione te bewonderen. In de Camera d'Oro ziet u mooie fresco's van Benedetto Bembo.

De lichte lunch nuttigt u in een Parmahamboerderij. Hier raakt u vertrouwd met de lekkere Parmaham DOP.

Landbouw is de belangrijkste economische activiteit in de streek rond Parma Onmiskenbaar is de Parmaham DOP een van de belangrijkste exportproducten van de regio

Na de middag bezichtigt u de uitzonderlijke en ongekende privécollectie, Fondazione Magnani Rocca met werken van Van Dyck, Rembrandt, Gubbio, Mippi, Dürer, Tiepolo, Ghirlandaio, Renoir, Monet, Braque, Cézanne, Goya… alsook een 50-tal werken van De Chirico, De Pisis, Morandi en Burri en sculpturen van Canova en Bartolini… U bevindt zich hier te midden van een park in een unieke vestiging.

Terugrit naar Parma (25km). Diner en overnachting.

Dag 3: PARMA - CREMONA - PARMA (O + L + D)

's Morgens bezoek aan het Soragna-kasteel uit 1385 (30km). Deze luxueuze residentie is nog steeds in het bezit van de familie Lupi.

U bereikt Sant'Agata di Villanova (35km), een kleine lokaliteit waar u de privéwoonst van Giuseppe Verdi bezoekt. Vanaf 1851 woonde en werkte een van de grootste componisten van de Italiaanse opera in dit prachtig landhuis.

Sant'Agata di Villanova staat bekend om Villa Verdi, vaak ook wel Villa Sant'Agata genoemd, de residentie waar de componist Giuseppe Verdi 50 jaar woonde Het Torrechiara kasteel behoort tot de mooiste kastelen van ItaliË

Na de lunch verkenning van Cremona. Hier ontdekt u een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Italië. De Duomo in Lombardische gotiek staat fier naast de machtige Campanile del Torazzo. Zeer indrukwekkend is het interieur van het Battistero, de achthoekige doopkapel uit de renaissance.

In Cremona ontdekt u een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Italië Naast het vioolmuseum bezoekt u een atelier van de vioolbouwer Trabucchi

Naast het vioolmuseum bezoekt u een atelier van de vioolbouwer Trabucchi. De vioolbouwers Stradivari, Guarneri en Amati woonden in Cremona.

Terugkeer naar Parma (60 km) en diner.

Dag 4: PARMA (O + L + D)

Deze dag is volledig gewijd aan Parma. Verdi, de dirigent Toscanini (hier geboren) en de violist Paganini hebben allemaal in Parma gewoond. Bezoek aan het Bisschoppelijk complex dat met de romaanse Duomo en het octogonale Battistero uit de 13de eeuw, het meest homogene middeleeuwse monument van Italië met sublieme fresco's is.

Na de verwoesting in 1944 werd het Teatro Farnese heropgebouwd in de jaren '50. Het Teatro Farnese heeft een ingenieus systeem van machines voor bewegende scènes onder het toneel.

Na de lunch in het centrum van Parma, bezoek aan het Teatro Farnese. Dit theater werd volledig in hout opgebouwd in 1619. Het heeft een ingenieus systeem van machines voor bewegende scènes onder het toneel. Het werd rond 1625 voor het eerst in gebruik genomen ter gelegenheid van het huwelijk van Margherita de Medici en Odoardo Farnese. Na de verwoesting in 1944 werd het heropgebouwd in de jaren '50.

Nadien bezoekt u de Galleria Nazionale in het Palazzo Della Pilotta

Nadien bezoekt u de Galleria Nazionale in het Palazzo Della Pilotta. Hier bewondert u werken van de Toscaanse en Venetiaanse scholen uit de 14de en 15de eeuw met o.a. Parmigianino, Corregio, da Vinci en Vigée-Lebrun.

Diner en overnachting.

Dag 5: PARMA - MANTUA - MILAAN(O + L + D)

Na het ontbijt, vertrek naar Mantua (65km), een stad die aandoet als een paleis. Een van de meest romantische steden in Italië. Het historische centrum omvat hoge bakstenen muren, koepels en torens, miradors, loggia's en rode pannendaken. U vertrekt aan het grote Sordelloplein met veel paleizen (Paleis van Podesta, Paleis van Massaro en de Torrre della Gabbia) en de San Pietro Duomo, het Mantegnaplein, de reusachtige San Andreabasiliek. Hier bevindt u zich in de hoofdstad van de familie Gonzaga.

Het Piazza Grande achter de Duomo Het Torrechiara kasteel behoort tot de mooiste kastelen van ItaliË

Het hoogtepunt van Mantua is het bezoek aan het Palazzo Ducale, met zijn unieke bruidskamer of Camera degli Sposi. Hier bewondert u schitterende fresco's van Andrea Mantegna.

Het Erbeplein wordt gekenmerkt door de typische klokkentoren. Tot slot bezichtiging van het prachtige Palazzo Te (1525-1535), gebouwd als een Romeins huis voor de familie Gonzaga, waar ooit onze Keizer Karel V op visite kwam.

Na de lunch in Mantua vertrek naar Milaan (185km).

Bij aankomst bezoek aan de pas heropende kerk San Maurizio al Monastero Maggiore, een van de mooiste verborgen juweeltjes van Milaan. Het is een paradijs van kleuren, met schitterende fresco's. Geen hoekje is onbeschilderd. Na 30 jaar restauratie doet dit denken aan de 'Sixtijnse kapel'.

Diner in het centrum en overnachting in Hotel UNA Cusani****.

Dag 6: MILAAN - BRUSSEL (O)

Vandaag ligt de nadruk op het hedendaagse aspect van Milaan. Na het ontbijt check-out en bezoek aan de Fondazione Prada met een specifieke bezichtiging van de nieuwe Torre Bianca. Na de Gouden Toren werd de Witte Toren toegevoegd, een 60m hoog wit betonnen gebouw, bestaande uit 9 verdiepingen met 6 tentoonstellingsruimtes. De andere 3 etages omvatten een restaurant en diensten.

De Fondazione Prada is gevestigd in een oude destilleerderij uit 1900

De Fondazione Prada, gewijd aan kunst en cultuur, is het nieuwe hoofdkwartier van de gelijknamige foundation, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. 'Het is geen museum maar een voortzetting van een intellectueel proces waarin twijfel wordt onderzocht' zegt Miuccia Prada, die in 1993 deze foundation opzette. Het complex is gevestigd in een oude destilleerderij uit 1900 en bestaat uit 7 oude gebouwen waaraan nog 3 nieuwe gebouwen zijn toegevoegd. De panden zijn gezamenlijk goed voor 19.000m² expositieruimte. Koolhaas beschrijft zijn project als 'een kleine kunststad met pleinen, steegjes en loopbruggen'.

Na de lunch in de Pizzeria La Fabricca, kort bezoek aan het nieuwe hoofdkantoor van de Fondazione Giangiacomo Feltrinelli van de architecten Herzog en De Meuron in Viale Pasubio. Een gebouw met veel glas en 6 verdiepingen. Er zijn ruimtes voor conferenties, tentoonstellingen, cursussen en een permanente bibliotheek met cafetaria. Op de bovenste verdieping is er een leeszaal. De archieven bevinden zich in de kelder. De stichting is een instelling voor sociaal en geschiedkundig onderzoek en een culturele organisatie die internationaal opereert.

Citylife, een indrukwekkend stadsvernieuwingsprojec Piazza Tre Torri met zijn 3 torens waaronder Lo Storto, de scheve toren

In de namiddag vertrek naar Citylife voor een rondrit en verkenning van dit indrukwekkend stadsvernieuwingsproject. Het omvat een park, een winkelcentrum, de wooncomplexen Hadid Residences en Libeskind Residences en de Piazza Tre Torri met 3 torens. Il Dritto of Allianz toren, de rechte toren van de Japanse architect Arata Isozaki is de hoogste. Lo Storto of Generali, de scheve toren is van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid, bekend van het havenhuis in Antwerpen. Il Curvo, de gebogen toren is van de hand van de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind.

Transfer naar de luchthaven van Linate voor de vlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Reis doorspekt van kunst en cultuur

• Architecturale weelde

• Voortreffelijke gastronomie

• De moderne kant van Milaan

• Mooi stukje Lombardije en Emilia-Romagna

 

Italië - Parma & Milaan

Italië - Parma en Milaan: 6-daagse cultuurreis
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Armenië - Unesco-werelderfgoed en prachtige natuur AANRADER
11-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 17 april 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 11 maart & 3 november 2023

Jordanië - Schatkamer van de geschiedenis AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 3 februari, 5 april & 7 november 2023

Namibië & Victoria-falls - Woestijnen & rivieren AANRADER
19-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent