Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

15-daags programma

Kazachstan - Knooppunt van de zijderoute | 15 dagen

15-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 18 mei 2022

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - ISTANBUL - NUR-SULTAN

Vertrek uit Brussel met Turkish Airlines via Istanbul naar Nur-Sultan.

Dag 2: NUR-SULTAN (O + L + D)

Aankomst in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan.
Onthaal en privétransfer naar het centrum en check-in in het hotel.

In de namiddag: bezoek aan de stad, met de belangrijkste bezienswaardigheden. Voormalige benamingen van Nur-Sultan waren Tselinograd, Aqmola en Astana. De stad groeide uit van een klein provinciestadje tot een moderne, futuristische hoofdstad, gebouwd door de beste architecten ter wereld. De megalomane, futuristische architectuur met veel glaswerk zal u verwonderen. Tijdens de stadstoer ziet u de nieuwe overheidsgebouwen en het onafhankelijkheidsplein.

Oorspronkelijk kreeg Astana de naam Akmolinsk Astana is uitgegroeid van een klein provinciestadje naar een moderne futuristische hoofdstad

Vervolgens neemt u de lift naar de top van het Astana Baiterek-monument (105m hoog). Dit is hét fiere symbool van Kazakstan, in de vorm van een grote boom, opgericht ter nagedachtenis van de installatie van Astana als nieuwe hoofdstad, na Almaty. In het Nationaal Museum bewondert u prachtstukken van o.m. de Scythische periode, zoals 'De Gouden Man'.

De mooie  Sultan Khazret moskee is de grootste moskee in Centraal Azië

Na de lunch steekt u de Ishim-rivier over en bezoekt u het Kazakh Eliplein, met het piramidevormige 'Palace of Peace & Reconciliation' van de hand van architect Norman Foster en de wondermooie Khazret Sultan Moskee, de grootste moskee in Centraal-Azië. Iedere koepel is bekleed met bedrukte Barrisol-folies met oriëntaalse motieven. De centrale koepel heeft een diameter van 28m op een hoogte van 51m. De 4 minaretten zijn 77m hoog. De totale oppervlakte bedraagt 10,75ha. De moskee heeft een capaciteit van 5.000 gelovigen tegelijkertijd.

Tot slot bezoek aan het 'Palace of Independence', waar u de hall bezoekt met het schaalmodel van hoe Nur-Sultan eruit moet zien in 2030.

Overnachting in het Jumbaktas hotel ****.

Dag 3: NUR SULTAN - ALZHIR - NUR SULTAN (O + L + D)

Vertrek richting het memorial Alzhir op een klein uurtje rijden van Nur-Sultan. Alzhir is een van de voormalige goelag-kampen die operationeel waren tussen 1937 en 1946. De vertaling uit het Russisch is 'Almola-kamp voor de vrouwen van verraders van het moederland'. De naam zegt het al, een kamp voor vrouwen die de partner of familie waren van een man die tegenstander was van de USSR. De vrouwen zelf hoefden niets verkeerd te hebben gedaan.

Vervolgens bezoek aan Ethno Aul, een kleine nederzetting van uit Mongolië teruggekeerde nomaden in de buitenwijken van Nur-Sultan. Verwelkoming door de lokale bevolking die met veel plezier een inkijk geeft in hun nomadenbestaan en de lunch bereidt. Een unieke kans om kennis te maken met de rijke geschiedenis, kunst, de nationale keuken en een aantal lokale gebruiken, rituelen en tradities.

Terug in Nur-Sultan, brengt u een bezoek aan het schitterende operagebouw en 'De Bibliotheek van de 1ste President' met een aantal kunststukken aan hem geschonken door andere wereldleiders. Na het diner is het tijd voor een avondwandeling langs de mooi verlichte gebouwen van de nieuwe hoofdstad.

Logies in Nur-Sultan.

Dag 4: NUR SULTAN - ALMATY (O + L + D)

Ontbijt en transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Almaty. U bezichtigt het Republika-plein, dat wat meer laat zien van de rijke geschiedenis van het land. Vervolgens brengt u een bezoek aan het Kastejev Kunstmuseum en neemt u een kijkje in de prachtige Russisch-orthodoxe Nikolsky Kathedraal.

Lunch, diner en logies in hotel Kazzhol**** in Almaty.

Dag 5: ALMATY (O + L + D)

Almaty - dat tot 1994 Alma-Ata heette - telt ruim 1½ miljoen inwoners. Tot 1997 was het de hoofdstad van het land. Na het ontbijt verkent u verder de stad, met o.m. het 28 Panfilovtzev Park en de sublieme Zenkovkathedraal. Deze Christus Hemelvaart-kathedraal is het op drie na grootste houten bouwwerk ter wereld. Bij de bouw zou bijna geen enkele spijker gebruikt zijn. U bezoekt het nabijgelegen muziekinstrumentenmuseum. U rijdt de bergen in naar de hooggelegen Medeo-ijsbaan.

Via een kabelbaan bereiken we de televisietoren op de Kok Tobe heuvel De mooie  Sultan Khazret moskee is de grootste moskee in Centraal Azië

Vanaf de 1.733m hoge Medeo-dam, die de stad moet beschermen tegen modderstromen, neemt de kabelbaan u mee naar het Shymbulak ski-resort op 2.295m hoogte en tot op 3.200m naar de Talgar Peak. Onderweg heeft u een uniek vergezicht over het Trans-Ili-gebergte.

Logies in Almaty.

Dag 6: ALMATY - ALTYN EMEL (O + L + D)

Deze morgen reist u naar het Altyn Emel National Park, een indrukwekkende semi-woestijn. Onderweg bekijkt u de petrogliefen van Tamgaly Tas, een oud heiligdom dat bekend is door zijn boeddhistische rotstekeningen met teksten in het Tibetaans en andere talen.

Het Altyn Emel National Park is gelegen ten noorden van het Kachagai stuwmeer In het Aktau gebergte zijn veel paleontolische overblijfselen van 25 à 30 miljoen jaar geleden te vinden: rotstekeningen van dinosaurissen, prehistorische krokodillen en schildpadden

Het Altyn Emel-park ligt ten noorden van het stuwmeer Kachagai. De kans bestaat dat u wilde ezels en steppeantilopen spot. Hier bevindt zich de Zingende Duin die, bij winderig weer, een brullend geluid produceert. Het is een natuurlijk orgelgeluid dat tot 105 decibel kan oplopen. Deze duin bestaat uit heel dun, stofferig zand. Vanaf de top van de heuvel krijgt u een adembenemend panorama: aan de ene kant het Sogety en Boguty-gebergte, terwijl noordwaarts het Djungarian Alatau-gebergte opdoemt.

Logies in guesthouse Aigai Kum.

Dag 7: ALTYN EMEL (O + L + D)

Vandaag gaat u naar het Katutau en Aktau-gebergte, een zeer oud vulkanisch gebergte met een ongelooflijke verscheidenheid aan vormen en kleuren. In het Aktau-gebergte zijn heel veel paleontologische overblijfselen van 25 à 30 miljoen jaar geleden, waaronder rotstekeningen van dinosaurussen, krokodillen en schildpadden te zien.

De Charyn canyon is de op één na grootste kloof ter wereld Astana is uitgegroeid van een klein provinciestadje naar een moderne futuristische hoofdstad

Diner en logies in het dorp Baschi in Altyn Emel.

Dag 8: ALTYN EMEL - ZHARKENT - CHUNDZA (O + L + D)

Na het ontbijt rit naar Zharkent waar u de prachtige moskee in Chinese stijl bezoekt. Deze moskee werd gebouwd volgens de architectuur van Centraal-Azië maar met elementen van een boeddhistische tempel. Deze moskee met knap houtsnijwerk is uniek. Bij de constructie van de houten onderdelen werd namelijk geen enkele spijker gebruikt. Nadien ontspant u aan de warmwaterbronnen van Chundza.

Diner & overnachting in eco park Source Thermale****.

Dag 9: CHUNDZA - BIG ALMATY LAKE - ALMATY (O + L + D)

Vertrek naar de 'Ash-tree Grove' aan de Temerlik-rivier, waar een uiterst zeldzame boomsoort groeit. Meerdere bomen zijn minstens 1.000 jaar oud.

Nadien vertrekt u naar de spectaculaire Charyn Canyon in het Charyn Nationaal Park. Na de Grand Canyon in de VS is dit de grootste canyon ter wereld. Een gedeelte wordt ook wel de 'Vallei van Kastelen' genoemd vanwege de speciale rotsformaties. De wanden kunnen tot 300m hoog zijn. Een uniek landschap en prachtige locatie voor een picknick.

Nabij Almaty klimmen we tot een hoogte van 2.500 m Een gedeelte wordt ook wel de 'Vallei van Kastelen' genoemd vanwege de speciale rotsformaties

Na de middag vertrek naar Almaty.
Diner en logies in Almaty hotel Kazzhol ****.

Dag 10: ALMATY - BIG ALMATY LAKE - ALMATY (O + L + D)

In de voormiddag heeft u de gelegenheid om nog een indruk op te doen van deze bijzondere stad. Na de lunch rijdt u tot op een hoogte van 2.510m. Hier ontdekt u een van de mooiste meren in Alatau: het Big Almaty Lake, ontstaan na een aardverschuiving.

Nabij Almaty klimmen we tot een hoogte van 2.500 m Big Almaty Gorge, één van de mooiste meren van Alatau

Vervolgens bezoekt u de Boralday-grafheuvels waar de Saka, de vroegere bewoners die in Kazachstan leefden in het begin van onze tijdrekening, hun doden begroeven. Na het diner in Almaty neemt u de nachttrein naar Taraz.

Dag 11: TARAZ - SHYMKENT (O + L + D)

's Morgens komt u aan in Taraz. Na het ontbijt bezoek aan een van de oudste steden van Kazachstan. Taraz was tussen de 7de en 12de eeuw een zeer belangrijk knooppunt op de zijderoute. In de 12de eeuw was het nog welvarend maar Dzjengis Khan verwoestte de stad. U bezichtigt het Babaja-Hatum en het Karakhan-mausoleum, de baden van Kali Yunus en het historische complex Tekturmas.

Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het Aisha Bibi mausoleum (Unesco). Dit is het enige monument in Centraal-Azië dat volledig in terracotta is opgetrokken. Lokaal wordt het aanzien als een monument voor liefde en trouw. Vertrek naar Shymkent waar u dineert. Shymkent was eveneens een uiterst belangrijk centrum op de zijderoute, gelegen in het zuidelijk deel van Kazachstan.

Logies in het Grand Hotel Shymkent ****.

Turkestan, het voormalige Yasi ook wel 'Parel van de Zijderoute' genoemd Turkestan werd gesticht in het jaar 500 na Christus, op een kruispunt van de karavaanroutes tussen Samarkand, Buchara en Khiva

Dag 12: SHYMKENT - SHAULDER - TURKESTAN - SHYMKENT (O + L + D)

U vertrekt naar de Otrar-regio. Onderweg maakt u een stop bij het museum in het dorp Shaulder en in Otrar, de geboorteplaats van de filosoof Abu Nasr al-Farabi. Otrar werd gesticht in de 4de eeuw voor Christus. Ook deze plaats was van groot belang op de zijderoute. In de 13de eeuw verwoestten Mongoolse troepen gedeeltelijk de stad. Bezoek aan het mausoleum van Arystan-bab, een belangrijke plaats voor de soefi-pelgrims uit geheel Centraal-Azië.

70km verder bezoekt u de historische stad Turkestan (voormalig Yasi), de parel van de zijderoute. De stad werd gesticht in 500 na Christus, op een kruispunt van de karavaanroutes tussen Samarkand, Buchara en Khiva in Oezbekistan. Turkestan was een spiritueel centrum van de Turken in de 16de en 17de eeuw en verwierf een wereldwijde bekendheid door de filosoof Sufi Sheikh Khoja Ahmed Yasawi (12de eeuw). De Emir Tamerlane startte de bouw van een mausoleum (Unesco). Hij stierf echter 5 jaar later, waardoor het mausoleum nooit werd afgewerkt. Het heeft kleurige mozaïektegels en verschillende koepels, waaronder de grootste ooit gebouwd in Centraal-Azië. Tot op heden is het de grootste en best bewaarde constructie uit de periode van de Timouriden. Een uniek meesterwerk van de moslimarchitectuur.

Verder bezoekt u het Azret-Sultan historisch en architecturaal complex, de stadspoort, de Hammam en de semi-ondergrondse Hilvet-moskee.

Terugkeer naar Shymkent voor diner en overnachting.

Dag 13: SHYMKENT - SAIRAM - SHYMKENT (O + L + D)

Vandaag verkent u de omgeving van Shymkent met o.a. een bezoek aan het Aksu-Zhabagly natuurreservaat, dat zich bevindt in de uitlopers van het westerse Tien Shan-gebergte met een hoogte tussen de 1.000 en de 4.280m.

U neemt de avondtrein naar Almaty.

Dag 14: ALMATY - TAMGALTY TAS - ALMATY (O + L + D)

's Morgens aankomst in Almaty. Na het ontbijt bezoekt u Tamgaly, een gebied vlakbij de Ili-rivier. Hier dateren een aantal van de meer dan 1.000 rotstekeningen van 3.000 voor Christus. De tekeningen werden in de Brons- en IJzertijd aangebracht in de rotsen van een rivierkloof. U ziet er voorstellingen uit het dagelijks leven, maar ook afbeeldingen van verschillende goden, zwangere vrouwen, dieren, vogels en jachttaferelen. In 2004 werd de site toegevoegd aan de Unesco-werelderfgoedlijst.

Diner en overnachting in het hotel Kazzhol **** in Almaty.

Dag 15: ALMATY - BRUSSEL (O)

Na het ontbijt en de check-out in de voormiddag transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel via Istanbul.

Sterke punten

• Unieke reis naar de bron van het nomadendom

• Futuristische bouwwerken

• Cultureel erfgoed door de Unesco erkend

• Contrast tussen cultuursteden die afwisselen met sublieme nationale parken

• Logies in zowel 'luxe'-hotels als guesthouses

• U verkent de onbetreden paden in een kleine groep

 

Kazachstan

Kazachstan - 15-daagse begeleide groepsreis
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 21 oktober 2021, 5 mei, 14 juli en 29 september 2022

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 12 en 26 november 2021 en 18 maart 2022

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van 25 december 2021 tot 6 maart 2022

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 25 december 2021 en 2, 9 & 23 januari en 27 februari 2022

Ontdekking van Lapland - Weekendbreak AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 10 & 17 februari en 3 maart 2022

Rust en natuur Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 28 november 2021 tot 23 april 2022

Noorderlichtweekend - Harriniva of Jeris AANRADER
4-daags individueel programma, vertrek op 5, 10, 17 en 24 februari en 3 maart 2022

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent