Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

11-daags programma

Sicilië - De Grieken en Normandiërs achterna | 11 dagen

11-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2021

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - PALERMO (D)

Vlucht naar Palermo. De oorsprong van de hoofdstad van Sicilië gaat terug tot de tijd van de Fenicische kolonisatie, in de 7de eeuw voor Christus. Ze noemden het Panormos of ‘haven’. Onder de Romeinen werd het een welvarende stad maar het hoogtepunt kwam onder de Arabische heerschappij. De stad breidde alsmaar uit en er heerst momenteel een drukte van jewelste.

Onder de Romeinen werd Palermo een welvarende stad maar het hoogtepunt kwam onder de Arabische heerschappij.

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 2: PALERMO - MONREALE - PALERMO (O + L + D)

Vertrek naar Monreale, net buiten de stad. De dom, gesticht door Willem II in 1172, is het hoogtepunt van de Arabisch-Normandische bouwkunst op Sicilië. Het benedictijnenklooster dat ernaast verrees, herbergt 6.000 m² opmerkelijke mozaïeken met gouden bodem. Ze stellen scènes uit het Oude en Nieuwe Testament voor.

De Dom van Monreale is een hoogtepunt van Arabisch-Normandische architectuur Het Trinity College, het college van de Dublin University, werd gesticht door Elisabeth I in 1592

Terug in Palermo maakt u een aangename wandeling. In het historische centrum ontdekt u de vele facetten van de stad. De kathedraal, gebouwd in 1184 op de overblijfselen van een oude basiliek, werd door de Arabieren omgetoverd tot moskee en vervolgens vele malen verbouwd. De koepel van de 12de-eeuwse kerk van Martorana is bekleed met bewonderenswaardige mozaïeken van Christus Pantocrator en de evangelisten. San Cataldo werd op hetzelfde moment gebouwd en heeft een oriëntaals silhouet met rode koepels in Arabische stijl. Het Normandische paleis, waarvan de Palatijnse kapel, versierd is met schitterende Byzantijnse mozaïeken, is een mooi voorbeeld van de Arabisch-Normandische stijl die bloeide op Sicilië in de 12de eeuw.

Om de dag in de hoofdstad af te sluiten, bezoekt u de kerk van Gesù, een van de meest weelderige voorbeelden van de barok in Palermo, bewerkstelligd door de jezuïetenorde.

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 3: ERICE - TRAPANI (O + L + D)

U bezoekt de catacomben van de Kapucijnen. In de ondergrondse ruimte van het klooster bevinden zich ruim 8.000 lichamen waarvan sommige gemummificeerd, andere vergaan tot skeletten. Ze zijn netjes gerangschikt, op sociale status of beroep en op geslacht.

In de ondergrondse ruimte van het Kapucijnenklooster bevinden zich ruim 8.000 lichamen waarvan sommige gemummificeerd, andere vergaan tot skeletten In Trapani en Marsala wordt al sinds de Outheid zout gewonnen

Daarna gaat het richting ‘Riserva naturale saline’ aan de westkust. Deze zoutpannen van Trapani en Marsala zijn grote velden met water waaruit zout gewonnen wordt en al sinds de Oudheid in gebruik. In de 19de eeuw hadden ze een groot economisch belang. Hun grote productiviteit dankten ze aan de lange zomers. Momenteel produceert men minder. De windmolens leverden vroeger de benodigde energie. Samen met de metershoge zoutheuvels sieren ze het landschap.

Erice, ook wel de stad van Venus genoemd, is een van de meest sfeervolle stadjes in het westen. Smalle straatjes, natuurstenen huizen, tal van kerkjes, het Noorse kasteel, de stadsomwalling en het fenomenale uitzicht over Sicilië lonen de moeite. Op de top van de Monte San Giuliano voelt u de sfeer van de middeleeuwen.

Het Noorse kasteel van Erice In de oude steegjes van Erice voelt u de sfeer van de middeleeuwen

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 4: SEGESTA - SELINUNTE - AGRIGENTO (O + L + D)

Maak u op voor de tempels. Segesta, de belangrijkste stad van de Elymes, een van de drie oorspronkelijke inheemse volkeren van Sicilië, stond continu in oorlog met Selinunte en werd nooit volledig voltooid. De magnifieke Dorische tempel bleef overeind en biedt een prachtige aanblik, omringd door de mooie natuurlijke omgeving. Op de top van de Monte Barbaro vindt u de ruïnes van het Hellenistische theater.

Selinunte, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het Middellandse Zeegebied De magnifieke Dorische tempel van Segesta bleef overeind, omringd door de mooie natuurlijke omgeving

Selinunte, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het Middellandse Zeegebied, is een mooi voorbeeld van Fenicische en Griekse cultuur. Kolonisten uit Megara Hyblaea stichtten in de 7de eeuw voor Christus de stad waarna het een bloeiende stad met veel macht werd. De Acropolis bestond uit weelderige monumenten. Selinunte werd later door de Carthagers vernield. Opgravingen brachten acht tempels aan het licht. Vanaf het Marinella-plateau geniet u van een fenomenaal uitzicht op de tempels en de Akropolis met de zee op de achtergrond.

Rit naar Agrigento.

Overnachting in hotel Foresteria Baglio della Luna **** of gelijkwaardig in Agrigento.

Dag 5: AGRIGENTO - PIAZZA ARMERINA - RAGUSA (O + L + D)

Agrigento, nog een schitterende stad gesticht door de Grieken, had 200.000 inwoners. In De Vallei van de Tempels ontdekt u de overblijfselen van verschillende tempels waar vooral deze van Concordia met zijn 34 zuilen extra aandacht verdient. Het is een van de best bewaarde Dorische tempels ter wereld. Aansluitend bezoekt u het Nationaal Archeologisch Museum met een opmerkelijke collectie voorwerpen.

De Concordia tempel met 34 zuilen is een van de best bewaarde Dorische tempels ter werel De Romeinse Villa del Casale uit de 3de eeuw is versierd met schitterende mozaïeken  (Unesco)

Na een bezoek en lunch in een cactusvijgenboerderij vertrekt u naar Piazza Armerina waar u de Romeinse Villa del Casale (Unesco) bezoekt. Alle kamers in dit weelderige herenhuis uit de 3de eeuw zijn versierd met schitterende mozaïeken. Ze getuigen van opmerkelijk vakmanschap en hebben een ongeëvenaard historisch belang. Dankzij een overstroming die ze bedekte met modder in de 12de eeuw zijn ze goed bewaard gebleven. Een archeologisch toppunt.

Overnachting in hotel Villa Carlotta **** in Ragusa.

Dag 6: RAGUSA - NOTO-VALLEI - SYRACUSE (O + L + D)

Vandaag viert de barok hoogtij met Noto en Ragusa in de Noto-vallei. De acht steden Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa en Scicli werden na de aardbeving in 1693 heropgebouwd in de somptueuze Siciliaanse barokstijl. In de smalle straatjes vallen vooral de rijk gedecoreerde balkons op.

Vandaag viert de barok hoogtij met Noto en Ragusa In de smalle straatjes van Noto vallen vooral de rijk gedecoreerde balkons op

Bij de lunch geniet u van een wijnproeverij, waarna u in de late namiddag aankomt in Syracuse.

Overnachting in hotel Borgo Pantano **** of gelijkwaardig in Syracuse.

Dag 7: SYRACUSE (O + L + D)

Verkenning van Syracuse (Unesco), de geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes. Een ware parel die maar liefst drie millennia aan mediterrane geschiedenis samenbrengt.

Bezoek aan het archeologisch gebied van Neapolis. In 1955 werden hier de meest opmerkelijke monumenten van de Griekse stad samengebracht. Het enorme Griekse theater is een van de belangrijkste uit de Oudheid. Het vormde gedurende eeuwen het middelpunt van de stad. Griekse toneelschrijvers werkten in Syracuse waaronder Aeschylus die hier enkele stukken liet opvoeren. Naast het theater liggen de steengroeven waaruit gesteente voor de stad gehaald werd. Het Oor van Dyonysius is de imposantste. Ooit werden er duizenden gevangen in de grotten opgesloten.

Het Griekse theater van Syracuse is een van de belangrijkste uit de Oudheid Ortigia, het hart van Syracuse, is de thuisbasis van vele barokke monumenten

Het gezellige eiland Ortigia, het hart van Syracuse, is de thuisbasis van vele barokke monumenten. Een erfenis van de Spaanse bezetting. U ziet de ruïnes van de Dorische tempel van Apollo. De fontein van Aretusa, de nimf die, om te ontsnappen aan de ijver van Alpheus, zichzelf in de zee wierp om weer te verschijnen in de vorm van deze wonderbaarlijke zoetwaterbron, ligt op een steenworp van de zee. Tot slot bezoek aan de kathedraal, in 878 omgebouwd tot moskee en 200 jaar later terug tot kerk.

Overnachting in hotel Borgo Pantano **** of gelijkwaardig in Syracuse.

Dag 8: SYRACUSE - CATANIA - MESSINA (O + L + D)

Vertrek naar Catania, de tweede stad van Sicilië. De Etna ligt vlakbij. Veel gebouwen zijn dan ook gebouwd in zwarte lavasteen. Tijdens een stadsbezoek komt u bij de Piazza del Duomo, het kloppend hart in het centrum met de olifantenfontein, het symbool van de stad, en de rijkversierde barokke gevel van de kathedraal.

Catania, de 2de stad van Sicilië met op de achtergrond de Etna Piazza del Duomo, het kloppend hart in het centrum van Catania met de olifantenfontein

Tijdens de middeleeuwen was Messina de belangrijkste vertrekhaven voor de Europese ridders op hun kruistochten. Op 28 december 1908 verwoestte een aardbeving bijna de volledige stad. 60.000 mensen lieten het leven. De heropbouw startte meteen en een aantal oude elementen werden opnieuw verwerkt. Op de Piazza Duomo bevindt zich de mooie Orion-fontein. De Dom, het indrukwekkende Normandische gebouw met zijn drie laatgotische portalen en de grote mozaïek van Christus Pantocrator boven de apsis kwam tot stand in 1160. Het is een van de meest karakteristieke gebouwen van de stad. Naast de kerk staat de klokkentoren met de grootste en meest complexe mechanische en astronomische klok ter wereld. Dagelijks komen de talrijke geanimeerde wijzerplaten met uren, dagen, figuren en planeten tot leven.

Overnachting in een **** hotel in Messina.

Dag 9: MESSINA - LIPARI - TAORMINA (O + L + D)

Vertrek naar de haven van Milazzo voor een tocht naar het vulkanische eiland Lipari. Naast Lipari behoren ook Alicudi, Filicudi, Salina, Stromboli, Panarea en Vulcano tot de Eolische Eilanden. Lipari is met ongeveer 38km² het grootste. De vulkanische activiteit in het verleden blijkt uit de warme bronnen en fumarolen.

Naast Lipari behoren ook Alicudi, Filicudi, Salina, Stromboli, Panarea en Vulcano tot de Eolische Eilanden

In de loop van de geschiedenis werd het door vele volkeren bewoond. De Spanjaarden bouwden hier een grote burcht met dikke stadsmuren om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten die hier in de middeleeuwen de zeeën onveilig maakten.

Overnachting in Villa Diodoro **** of gelijkwaardig in Taormina.

Dag 10: TAORMINA - ETNA (O + L + D)

Ontdekking van de Etna, de grootste nog actieve vulkaan in Europa en het symbool van Sicilië. Momenteel is het een beschermd reservaat waar sneeuw en vuur afwisselen. Naast de zwarte lava zijn er verschillende plantensoorten te zien die hier toch overleven.

De Etna, een natuurreservaat waar sneeuw en vuur afwisselen Het Griekse theater van Taormina biedt een prachtig uitzicht op de baai en de Etna

De reis sluit af met een bezoek aan Taormina, sinds jaar en dag het populairste oord op Sicilië. Veel aristocraten, bankiers en vorsten kwamen hier flaneren in de zomer. Het beroemde Griekse theater biedt een fabuleus uitzicht op de baai en het 3.340m hoge silhouet van de Etna.

Overnachting in Villa Diodoro **** of gelijkwaardig in Taormina.

Dag 11: CATANIA - BRUSSEL (O)

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Veel Unesco werelderfgoed

• Prachtige mozaïeken in de kathedraal van Monreale en in de Villa Casale in Piazza Armerina

• Tempels in Segesta, Selinunte en Agrigento

• Schitterende barok in Noto en Ragusa

• Kunst, cultuur en flair in Syracuse

• Uitstap naar het Eolische eiland Lipari

• Het gemoedelijke Taormina en de Etna, hét symbool van Sicilië

Sicilië in het kort

11-daagse ontdekking van Sicilië
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 30 augustus tot 12 september 2022

Japan - De gracieuze tegenstellingen van Japan AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2021, 18 maart en 1 oktober 2022

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 3 juni 2021

Volga Dream cruise Sint-Petersburg - Moskou AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 15 augustus 2021

Geschiedenis van de Duitse Hanzesteden AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurreis, vertrek op 20 augustus 2021

Stockholm - Schoonheid aan het water AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide citytrip, vertrek op 21 mei en 30 juli 2021

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrekken van 15 december 2020 tot 6 april 2021

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, diverse vertrekken van 19 december 2020 tot 14 februari 2021

Ontdekking van Lapland - Weekendbreak AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 4, 11 en 18 februari 2021

Lapland Time Out! AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek op zondag van 3 januari tot 11 april 2021

Jeris - Best of Lapland - chalet AANRADER
7-daags individueel programma, vertrek op zaterdag of zondag van 19 december 2020 tot 11 april 2021

Jeris - Highlights of Lapland AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 27 december 2020 tot 11 april 2021

Noorderlichtweekend - Harriniva of Jeris AANRADER
4-daags individueel programma, vertrek op 4, 11, 18 en 25 februari 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent