Het Noorderlicht of Aura Borealis
Zolang de aarde er is, bestaat het poollicht of Noorderlicht. Het wordt helemaal niet veroorzaakt door menselijke activiteit of door weerkaatsing van het zonlicht op het poolijs (wat men dacht tot rond 1920).
Het is de zon die het Noorderlicht veroorzaakt. De zon stoot continu geladen
deeltjes (protonen en elektronen) uit. Wanneer grote hoeveelheden van deze
deeltjes botsen op het magnetisch veld van de aarde, veroorzaakt dit spectaculaire
lichteffecten in de bovenste lagen van de atmosfeer (foton-emissie bij zuurstof- en
stiktof-atomen, een beetje vergelijkbaar met een TL-lamp) met prachtige waaiers en
golvende gordijnen van licht. Poollicht onstaat aan de polen, omdat daar het
magnetisch veld van de aarde doorheen de atmosfeer breekt.
Poollicht komt voor binnen een smalle band rond de Noord- en Zuidpool. Deze band is niet perfect rond maar eerder ovaal. De grootte ervan hangt af van de zonne- activiteit. Bij extreme 'zonnestormen' kan deze een groot gebied beslaan, zodat wij in onze streken soms (zelden) Noorderlicht kunnen waarnemen.
Aan de Noordpool noemen we het poollicht het Noorderlicht (Aurora Borealis) terwijl we dit aan de Zuidpool het zuiderlicht (of Aura Australis) noemen.
Finland in het kort
Klik op de kaart voor een grotere versie.
Geografie: Finland is één van de grootste landen van Europa. Met een oppervlakte van 338.000 km² is het 8x zo groot als België.
Klimaat: In Finland heerst een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden en opmerkelijke verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur.
Fauna & flora: Het grootste deel van Finland bestaat uit naaldbos. Dit wordt ook wel aangeduid als taiga. Hier leven opvallende dieren zoals bruine beren, lynxen, sneeuwhazen, bevers, wolven en vossen. De kans dat je een rendier tegenkomt is, vooral in het noorden, vrij groot.